Austrijski veleposlanik Josef Markus Wuketich u nastupnom posjetu Osijeku

Objavljeno: 27.10.2021

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Ham primili su danas u nastupni posjet veleposlanika Republike Austrije NJ.E. Josefa Markusa Wuketicha u sjedištu Grada Osijeka.

Gradonačelnik i veleposlanik uvodno su ocijenili odnose između Austrije i Hrvatske tradicionalno prijateljskim uz suradnju u mnogim područjima, osobito u gospodarstvu.
Gradonačelnik Radić osvrnuo se na činjenicu kako je Austrija drugi najveći investitor u Republici Hrvatskoj koji zapošljava oko 35.000 tisuća ljudi te istaknuo važnost njihovoga poslovanja za jačanje gospodarstva.

– U Osječko-baranjskoj županiji imamo brojne austrijske tvrtke i cilj nam je dodatno ojačati naše gospodarske veze na području Osijeka, osobito po pitanju kontinentalnog turizma. Veliki broj austrijskih državljana dolazi u Hrvatsku, pretežito na Jadran, tako da ćemo raditi na tome da pojačamo dolaske austrijskih turista u Osijek i Osječko-baranjsku županiju – kazao je gradonačelnik Radić.

Dodao je kako Osijek s Austrijom već dugi niz godina ima snažnu suradnju na području kulture, koju planiraju i nastaviti, o čemu najbolje svjedoči činjenica da je veleposlanik Wuketich u Osijek došao upravo u okviru 11. Dana austrijske kulture te najavio najbogatiji program do sada.

– Pripremili smo tri izložbe, prikazali već dva filma, bit će i diskusija s austrijskim autorima, kao i razne radionice, tako da zaista mogu reći da su ovo najraznovrsniji Dani austrijske kulture u Osijeku. Razgovarali smo i o gospodarskoj suradnji koja je već sada intenzivna, no i dalje ćemo raditi na povećanju investicija, na korist žitelja ovoga kraja. Prostora za suradnju imamo u području turizma jer Osijek i Osječko-baranjska županija imaju što ponuditi, a austrijski turisti već su ostali ugodno iznenađeni Kopački ritom – kazao je veleposlanik Wuketich.

Predsjednik Gradskoga vijeća Vladimir Ham rekao je kako je važan temelj ove suradnje činjenica da je Osijek grad koji je kroz povijest duboko obilježen austrijskom kulturom.

– Svjedoci smo toga gdje god da u gradu pogledamo i vjerujem kako naš sličan mentalitet doprinosi tome da se danas bolje razumijemo. Sve ove važne teme su dodirne točke na kojima gradimo zajedničku budućnost i mislim da ćemo kroz suradnju s gospodinom Wuketichem doći na puno bolje razine i turističkih posjeta ali i kulturnih razmjena – napomenuo je Ham.
Na sastanku je istaknuto i kako među gradovima prijateljima Osijeka nema niti jednog austrijskog grada, stoga su se sudionici složili da će buduće bratimljenje biti sljedeći korak prema jačanju međusobnih veza.

Skip to content