Najsuvremenija mehanizacija na 8. Farm Showu

Objavljeno: 27.08.2021

Osijek je osmi put zaredom domaćin Farm Showu, najvećem specijaliziranom sajmu poljoprivredne mehanizacije. Na 10 000 četvornih metara piste Sportsko zračne luke Osijek-Čepin 40 izlagača predstavilo je traktore, kombajne i drugu najsuvremeniju mehanizaciju u svijetu poljoprivrede.

Sajam je danas otvorio Darko Aračić, predsjednik Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u Republici Hrvatskoj, istaknuvši kako su se i ove godine pri organizaciji sajma potrudili okupiti sve najnovije strojeve iz svjetske produkcije. Očekuju stoga ne samo dobru posjećenost nego i rast sajma u narednim godinama.

U tome će, prema riječima osječkog gradonačelnika Ivana Radića, nastaviti imati potporu Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

– Drago mi je da se Farm Show već osam godina održava upravo u Osijeku jer govorimo o najozbiljnijem i najvećem sajmu ovakve vrste u Hrvatskoj. Velika je stvar na jednome mjestu okupiti najveće poljoprivredne proizvođače i distributere poljoprivredne mehanizacije, zato ćemo i ubuduće biti pokrovitelji ovoga sajma, i kroz sponzorstvo i kroz organizaciju. Pozivam sve zainteresirane da dođu u Osijek, ovdje je 40 eminentnih izlagača, ima se što vidjeti, a cilj je jačanje poljoprivrede – rekao je gradonačelnik Radić.

Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, istaknuo je kako je ovaj sajam doprinos suvremenoj hrvatskoj proizvodnji.

– U jednom malom segmentu podsjeća me na one u Hanoveru i Veroni. Nadam se će jednoga dana dosegnuti tu razinu. Znamo da poljoprivredni potencijal, ako se primjenjuju suvremena mehanizacija i oprema, može biti i 50 posto iskorišteniji nego bez nje, zato Vlada Republike Hrvatske podržava nabavu suvremene mehanizacije i primjenu inovacija u poljoprivredi – napomenuo je Majdak.

Dodao je kako će kroz Strateški plan Ministarstva poljoprivrede i Nacionalni plan oporavka i otpornosti biti prostora za ulaganja u poljoprivrednu mehanizaciju na poljoprivrednim gospodarstvima, ali i u navodnjavanje.

Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije, čestitao je organizatorima i naglasio kako je današnji razvoj poljoprivrede nemoguće zamisliti bez moderne mehanizacije.

– Ako smo išta mogli naučiti od pandemije koja je zadesila cijeli svijet, onda je to samoodrživost i veća proizvodnja vlastite hrane. Siguran sam da će i ovaj sajam doprinijeti tome, a Županija će zajedno s Gradom Osijekom i u budućnosti poticati organizaciju ovoga sajma – zaključio je Lukić.

Inače, ulazak na 8. Farm Show Osijek besplatan je za posjetitelje i otvoren od petka do nedjelje od 9 do 17 sati.

Skip to content