55 milijuna eura iz EU fondova za razvoj Urbane aglomeracije Osijek

Objavljeno: 16.05.2023

Odluku kojom se utvrđuje urbano područje Osijek kao područje u kojem će se provoditi ITU mehanizam u razdoblju 2021.-2027. u utorak je u Zagrebu osječkom gradonačelniku Ivanu Radiću uručio ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić.

Gradonačelnik Osijeka i predsjednik Koordinacijskog vijeća Urbane aglomeracije Osijek Ivan Radić izvijestio je kako uz Grad Osijek u ovome razdoblju osječku Aglomeraciju čini još devet gradova i općina kojima je na raspolaganju 55 milijuna eura. Podsjetio je kako je u prethodnom razdoblju bilo njih čak 19, a raspolagali su sa 40 milijuna eura.

– U partnerstvu s još devet jedinica lokalne samouprave, a to su Antunovac, Bilje, Bizovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo, Petrijevci, Vladislavci i Vuka pripremili smo projekte vrijedne preko 110 milijuna eura. Konačnu listu onih koji će se financirati donijet će Koordinacijsko vijeće Urbane aglomeracije Osijek. Među osječkim projektima je rekonstrukcija tržnice, rekonstrukcija sportsko-rekreacijskog kompleksa Gradski vrt, uređenje obrambenog prostora Tvrđe kroz izgradnju podzemne garaže, nabavka električnih autobusa, te izgradnja mreže biciklističkih staza – rekao je gradonačelnik Radić.

Istaknuo je i izvrsnu suradnju i potporu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU u provedbi ITU mehanizma.

Svečano uručenje Odluke o odabiru ITU gradova za 22 grada održano je u sklopu konferencije „Urbana agenda za RH do 2030. na kojoj su uz domaće dionike urbanog razvoja sudjelovali i međunarodno priznati stručnjaci za politike urbanoga razvoja.

Skip to content