50. tretman suzbijanja komaraca na području Grada Osijeka

Objavljeno: 25.06.2021

Monitoring terena na području Grada Osijeka pokazao je potrebu za nastavkom provođenja tretmana suzbijanja komaraca u pojedinim dijelovima grada, stoga je gradonačelnik Ivan Radić donio odluku da se na tim područjima nastavi s adulticidnim tretmanima. Večeras, 25. lipnja, između 19 i 22 sata provest će se tretman sa zemlje u Klisi i u cijelom istočnom dijelu Grada, dok će se istovremeno avionskim tretmanom tretirati zeleni pojas na području Halaševa. Sutra, 26. lipnja, također između 19 i 22 sata ručnim tretmanom tretirat će se Tvrđavica i Perivoj kralja Tomislava.

Riječ je o ukupnoj površini od 2991 hektra, a cijena navedenih tretmana iznosi 344.146,50 kuna. Svi tretmani suzbijanja komaraca provode se u skladu s preporukama Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije. U slučaju nepovoljnog vremena s oborinama ili većih strujanja zraka, tretmani se odgađaju za sljedeći vremenski povoljan dan.

24 sata nakon tretmana suzbijanja komaraca provedenih 23. lipnja, NZJZ OBŽ pristupio je brojenju odraslih jedinki metodom CDC-klopki uz suhi led kao atraktant tijekom 12-satnog razdoblja. Utvrđena je sljedeća učinkovitost tretmana: Josipovac (škola) 86 posto, Josipovac (vrtić) 85 posto, Višnjevac (šuma) 71 posto, te Višnjevac (škola) 65 posto. Tretman u Sarvašu nije postigao željeni učinak, stoga će ga izvođač tretmana o vlastitome trošku ponoviti večeras između 19 i 22 sata na površini od 290 hektara.

Pozivamo sugrađane da za vrijeme provođenja tretmana izbjegnu nepotrebno izlaganje insekticidu, a osobito vozače na pojačani oprez kod nailaska na dimnu zavjesu, te pčelare da zatvore svoje košnice.

Uključujući jučerašnji tretman proveden u Tvrđi i danas najavljene tretmane, Grad Osijek dosad je proveo ukupno 50 tretmana suzbijanja komaraca na površini od 29 493 hektra te utrošio 3,2 milijuna kuna. Dugoročan efekt smanjenja brojnosti komaraca može se pak postići jedino organiziranim, cjelovitim i sustavnim tretmanima na području svih osječko-baranjskih općina i gradova.

Skip to content