Crnković: Zdravstveni turizam od velikoga značaja za grad Osijek

Objavljeno: 15.10.2021

Drugi dan Kongresa održivog razvoja zdravstvenog turizma kojeg su u Osijeku organizirali LUX Promocija i Glas Slavonije protekao je predavanjima i panel raspravi o organizacijskoj kulturi i ljudskim resursima za vrijeme pandemije, u kontekstu novih strategija upravljanja.

Prisutne je uvodno pozdravila zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković, istaknuvši kako je zdravstveni turizam, kao velika interdisciplinarna grana turizma, od velikoga značaja za grad Osijek.

– Osijek sa svim svojim prirodnim i kulturnim resursima te gastronomskom i enološkom ponudom, ali i svim ostalim što nudi uz zdravstveni turizam, ima brojne komparativne prednosti u odnosu prema ostatku Hrvatske – rekla je Crnković. Istaknula je kako je Klinički bolnički centar Osijek jedna od velikih komponenti zdravstvenog turizma, uz ulaganje velikih sredstava u izgradnju novoga KBC-a. Tu su i novootvorene klinike i poliklinike te brojni stručnjaci koji ne rade samo na području istočne Hrvatske, nego i diljem svijeta.

Panel o o ljudskim resursima u vrijeme pandemije okupio je eminentne stručnjake: doc. dr. sc. Marinka Rade, ravnatelja Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju Rovinj, doc. dr. sc. Željka Zubčića, ravnatelja KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Ivanu Stanić, pročelnicu Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Osječko-baranjske županije te univ. spec. oec. Ratka Vukovića, ravnatelja Daruvarskih toplica – Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, uz moderatora dr. sc. Miroslava Sikoru. Složili su se kako su panelom potaknuta neka nova važna pitanja vezana uz način upravljanja kadrom i zdravstvenim sustavom.

– KBC Osijek spreman je za sve izazove koje donosi upravljanje i organizacija ljudskih resursa. Pet godina aktivno radimo na tome, što kroz planiranje, što kroz izmjene sistematizacije, a dokaz tome je činjenica da nismo do sada imali probleme na određenim zdravstvenim jedinicama s kadrom. Kadrovsku politiku promišljamo aktivno, a ovakve panele smatram vrlo korisnim – rekao je ravnatelj Zubčić.

Pročelnica Stanić ocijenila je da rasprava upućuje na potencijalne izazove s kojima se susreće cjelokupni sustav zdravstva te naglasila da bez zaposlenika sustava zdravstva ne bi ni bilo. Naglasila je kako je zdravstveni sustav podnio velik teret u pandemiji, no ipak je iznjedrio rezultate te pokazao da se oni koji rade u hrvatskom sustavu zdravstva itekako mogu nositi s poteškoćama.

– Panelom smo pridonijeli novoj raspravi o kulturi samoga menadžmenta i upravljanja ljudskim resursima u zdravstvu – zaključio je moderator, dr. sc. Sikora.

Pokrovitelji Kongresa su Grad Osijek, Osječko-baranjska županija, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo turizma i sporta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te ACAP, uz partnerstvo Turističke zajednice grada Osijeka, Turističke zajednice Osječko-baranjske županije, Iločkih podruma i Genox.hr.

Izvor i fotografije: Glas Slavonije

Skip to content