40 godina uspješne sveučilišne suradnje Osijeka i Pforzheima

Objavljeno: 21.10.2019

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku svečano je obilježena 40. godišnjica održavanja znanstveno-stručnog Simpozija „Osijek-Pforzheim“ i suradnje Ekonomskog fakulteta u Osijeku sa Visokom školom Sveučilišta u Pforzheimu. Na svečanosti je sudjelovao zamjenik gradonačelnika Boris Piližota koji je podsjetio kako je nedavno Grad Osijek proslavio 25 godina prijateljstva i suradnje s njemačkim Pforzheimom.
-Ova suradnja traje već 40 godina i sigurno je najstarija međunarodna sveučilišna suradnja u Republici Hrvatskoj. Svake godine, dvije su obrazovne institucije organizirale i Simpozij, uz iznimku jedne godine tijekom Domovinskog rata, a ono što je značajno – ova suradnja uključuje veliki broj znanstvenika. Nakon 40 uspješnih godina, ovo nije samo suradnja – već je ona postala i veliko prijateljstvo koje nadilazi efekt Osijeka i Pforzheima te prelazi u suradnju Hrvatske i Njemačke. – kazao je zamjenik gradonačelnika. Boris Piližota poželio je slavljenicima još puno uspješnih godina suradnje, što kako je naglasio – neće biti teško s obzirom na razvoj komunikacijskih tehnologija, a zbog čega ova plodna suradnja može samo još dodatno napredovati te polučiti konkretne rezultate, na obostrano zadovoljstvo.

Na prigodnoj svečanosti, uz rektora osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prof.dr.sc. Vladu Guberca te dekana Ekonomskog fakulteta u Osijeku prof.dr.sc. Borisa Crnkovića, sudjelovali su i rektor Sveučilišta Pforzheim prof. Ulrich Jautz te dekan Visoke škole Pforzheim pri Sveučilištu Pforzheim prof. Thomas Cleff kojima je Boris Piližota, uime gradonačelnika Osijeka, uručio priznanja za doprinos uspostavi i razvoju suradnje s Ekonomskim fakultetom u Osijeku i Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera.

Tijekom 40 godina suradnje, realizirani su brojni zajednički uspješni projekti kao i razmjene studenata i profesora. Podsjećajući na početak suradnje dvije sveučilišne sastavnice, profesor Bodo Runzheimer sa Sveučilišta u Pforzheimu rekao je kako su, za takav razvoj događaja, odlučujući ljudi koji se nesebično, kontinuirano i promišljeno angažiraju. Prema njegovim riječima, s obje strane postoje najbolji preduvjeti za sretan nastavak dugogodišnje priče o uspjehu.

Skip to content