31. obljetnica Dana osječkih branitelja

Objavljeno: 28.06.2022

Svečanim mimohodom osječkim ulicama, od Crvenog fiće do Spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu slobode, započelo je obilježavanje Dana osječkih branitelja, Dana 106. brigade ZNG RH-a i Dana hrvatskog dragovoljca Osječko-baranjske županije.

Uz brojne hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji u mimohodu su sudjelovali osječki gradonačelnik Ivan Radić i osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

„Ponosan sam danas što mogu hodati rame uz rame s hrvatskim braniteljima koji su 91.-ve godine bez kalkuliranja stali u obranu svoga grada, svoga doma i svoje domovine.
Danas smo ovdje jer se sjećamo s pijetetom poginulih osječkih branitelja i civila u Domovinskom ratu. Ne smijemo zaboraviti poimence nikoga od njih 1327 branitelja i 403 civila koji su položili živote braneći svoj Osijek i svoju Hrvatsku.
Zahvaljujući njima Osijek je bio i ostao nepokoreni grad . Osječki branitelji dali su nemjerljiv doprinos u obrani i stvaranju samostalne i slobodne Hrvatske.
Njihova hrabrost i zajedništvo koju su pokazali 91.-ve i danas su inspiracija i motiv svima nama koji želimo i bolji i napredniji i uspješniji Osijek. Bez njihova herojstva, kada su se goloruki suprotstavili trećoj najvećoj vojnoj sili u Europi, ne bismo danas ponosno koračali ulicama svoga grada.“- istaknuo je osječki gradonačelnik Radić.

Zajedno sa zamjenicima Draganom Vulinom i Jasenkom Crnković osječki je gradonačelnik položio vijenac i zapalio svijeću kod Spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu slobode.
U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku prikazan je dokumentarni filma „Šapat vjetra zidove slama“ povodom 30. obljetnice najveće razmjene zarobljenika u Domovinskom ratu.

Dan osječkih branitelja obilježava se 28. lipnja u spomen na dan kada je 1991. godine prvi puta postrojena 106. brigada ZNG-a RH, a time je i službeno počela obrana grada Osijeka. U sklopu obilježavanja prisjećamo se i 27. lipnja 1991.kada je oklopno vozilo JNA pregazilo crvenog fiću na križanju Vukovarske i Trpimirove ulice u Osijeku.

Skip to content