30 godina od tragične pogibije Josipa Reihla-Kira

Objavljeno: 01.07.2021

Danas je na Gradskom groblju u Đakovu održana komemoracija u povodu 30 godišnjice smrti Josipa Reihla-Kira,  prvog načelnika Policijske uprave osječko-baranjske u samostalnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj.

Josip Reihl-Kir, osvjedočeni mirotvorac, ubijen je 1. srpnja 1991. godine, oko 13,30 sati, na prilazima prigradskome osječkom naselju Tenji na blokadnom punktu, zajedno s potpredsjednikom osječkoga Gradskog vijeća Goranom Zobundžijom i gradskim vijećnikom Milanom Kneževićem te pokopan na gradskom groblju u Đakovu. Njegove su riječi izgovorene za govornicom  Skupštine Osijek u lipnju 1991. godine “Dok sam ja načelnik Policijske uprave osječko-baranjske rata između Srba i Hrvata na ovom području neće biti”.  Njegova je nastojanja nažalost prekinuo bezumni čin nasilja ratne 1991. godine.

Vijence su na posljednjem počivalištu položili i svijeće zapalili supruga pokojnog načelnika gđa Jadranka Reihl-Kir, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece sa suradnicima, u ime gradonačelnika Grada Osijeka Ivana Radića i u ime Gradskog vijeća Grada Osijeka, gđa Katarina Kruhonja članica Gradskog vijeća Grada Osijeka,  predstavnice Centra za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek i počasni vod Interventne postrojbe PU Osječko-baranjske.

Komemoracija se nastavlja predstavljanjem knjige Elvisa Bošnjaka Gdje je nestao Kir u Đakovu i u 19,30 u Osijeku ispred Knjižare Nova.

Skip to content