3. LABUS sajam na osječkom FERIT-u – obrazovanje u STEM području

Objavljeno: 17.09.2019

Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek organizator je 3. LABUS sajma koji okuplja učenike osnovnih i srednjih škola, nastavnike i profesore, ali i djecu vrtićke dobi koja imaju prigodu kroz atraktivne sadržaje saznati ponešto o razvoju i mogućnostima u STEM području. Naime, engleski akronim STEM koji sve češće koriste obrazovni krugovi i u Hrvatskoj („science, technology, engineering & mathematics“) označava područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Na otvorenju dvodnevne manifestacije sudjelovala je i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš koja je izrazila zadovoljstvo što je uime Grada Osijeka od prvog dana uz LABUS sajam.
-Ovo je treći sajam i kao što vidimo po velikoj zainteresiranosti učenika, LABUS će zasigurno i ove godine brojem posjetitelja ponovno premašiti dosadašnje brojke. Gledajući fotografije s prethodnih manifestacija i današnja događanja u sajamskom prostoru, možemo reći da cjelokupna zajednica u Osijeku koja uključuje fakultete, Osijek Software City kao udrugu iz tog područja te osnovne i srednje škole, ima natprosječno dobru priču kada je riječ o STEM-u. Ovaj sajam stoga je iznimno atraktivan svim uzrastima – kazala je zamjenica gradonačelnika.

Prema riječima prof. dr. sc. Drage Žagara, dekana FERIT-a, broj posjetitelja LABUS sajma iz godine u godinu sve je veći.
– Preko 900 posjetitelja LABUS sajma 2017. i gotovo dvostruko više tijekom 2018. godine odličan su pokazatelj razvoja i uspješnosti ovog sajma. Nama je to i poticaj za osmišljavanje sličnih LABUS aktivnosti kojima FERIT želi na privlačan, razumljiv i zanimljiv način, kroz igru i zabavu, širokom krugu posjetitelja približiti znanstveno stručna područja kojima se bavi te primjenu novih modernih tehnologija. – naglasio je dekan FERIT-a.

Organizatori najavljuju kako na ovogodišnjem LABUS sajmu posjetitelje očekuje mnoštvo prezentacija i radionica iz trenutne ponude FERIT-ovih LABUS tema, zanimljivih eksperimenata te radionice robotike i programiranja.
-Sretan sam jer su ova djeca naša budućnost i to je ono zbog čega mi postojimo i zašto smo tu, kako bismo im prenijeli ono najbolje što možemo, pozitivne vibracije. FERIT je dokaz da to možemo – rekao je prof. dr. sc. Dražan Kozak, prorektor za nastavu i studente osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

Predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin naglasio je i kako se razvoj gospodarstva najvećim dijelom temelji na STEM području zbog čega je na svima nama odgovornost, potaknuti kod najmlađih zanimanje za to područje te im pokazati kako time mogu doprinijeti društvu u kojem žive.

Pozdravljajući napore koje je Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek uložio u organizaciju 3. LABUS sajma, zamjenica gradonačelnika ujedno je najavila i novosti za osječke osnovnoškolce.
-Uime gradonačelnika Ivana Vrkića i Grada Osijeka zahvaljujem Vam na svim mogućnostima koje otvarate za naše mlade Osječanke i Osječane te Vam čestitam na uspjehu. Pravo je zadovoljstvo vidjeti koliko je najmlađih u našem gradu zainteresirano za STEM područje i iako bismo za njih rekli da su „mali“, oni su prepoznali mogućnosti koje STEM nosi. Ovom prigodom mogu najaviti kako u našim osnovnim školama započinjemo s radionicama robotike, a Grad Osijek će detaljnije o tome izvijestiti javnost već sutra. – zaključila je Žana Gamoš.

Kako je istaknuto, 3. LABUS sajam na FERIT-u Osijek jedinstvena je, prepoznatljiva i među učenicima, nastavnicima i građanima različitih dobnih skupina izvrsno prihvaćena manifestacija, a svi koji žele saznati više, mogu to učiniti, u utorak i srijedu, 17. i 18. rujna u vremenu od 10-18 sati.

Skip to content