Dan antifašističke borbe u Osijeku obilježen polaganjem vijenaca

Objavljeno: 22.06.2020

– poručio je danas zamjenik gradonačelnika Boris Piližota tijekom obilježavanja ovog blagdana u Perivoju kralja Tomislava.

Uz Grad Osijek, vijence su uz spomen ploču na mjestu kosturnice u Perivoju položila izaslanstva Osječko-baranjske županije, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Osijek, Židovske općine i mnogi drugi.
Podsjetimo, 22. lipnja 1941. u šumi Brezovica kod Siska, osnovan je Prvi sisački partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovska postrojba u tadašnjoj okupiranoj Hrvatskoj i Jugoslaviji. Osnutak ovog odreda početak je organizirane narodnooslobodilačke borbe u Hrvatskoj u kojoj je sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

– Obilježavanje Dana antifašističke borbe doprinos je izgradnji mira u svijetu, razvitku tolerancije i poštivanju sloboda i različitosti svih naroda. Danas, 22. lipnja odajemo i počast svim hrvatskim građanima koji su svojim sudjelovanjem u antifašističkom pokretu postavili temelje današnje, suvremene i demokratske Hrvatske. – rekao je tom prigodom zamjenik gradonačelnika.

Skip to content