29. SLUK ponovno u Osijeku

Objavljeno: 19.05.2023

Susret lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske – 29. SLUK bit će održan u Osijeku u organizaciji Hrvatskog centra UNIMA i Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku uz partnere Akademiju za umjetnost i kulturu, Državni arhiv u Osijeku, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku i Kulturni centar Osijek, istaknuto je u petak na konferenciji za novinare.

Od 31. svibnja do 4. lipnja na pet lokacija bit će izvedeno 10 predstava u natjecateljskoj konkurenciji, sedam predstava u popratnom programu, te dvije izložbe, a organizirane su i dvije radionice za studente Akademije za umjetnost i kulturu kao i predstavljanje knjige.

– Kao osnivači ponosni smo što se ovako značajan festival održava ponovno u Osijeku. Grad Osijek će uz Ministarstvo kulture i medija izdvojiti gotovo 43 tisuće eura za manifestaciju koja pokazuje sinergiju svih institucija, te stvara novu kazališnu publiku – istaknula je zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković.

Dodala je kako će sudionici SLUK-a uz potporu gradskih tvrtki GPP-a i UNIKOM-a imati besplatnu vožnju tramvajem te besplatan ulazak u Zoološki vrt za vrijeme festivala.

Jedan od organizatora ovog lutkarskog bijenala i ravnatelj Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića Ivica Lucić istaknuo je kako je SLUK najveći, najvažniji, najljepši i najstariji praznik lutkarstva koji se uglavnom održava u Osijeku. Zahvalio je Gradu Osijeku, Ministarstvu kulture i medija te svim partnerima koji podržavaju festival, dodajući kako su poduzeti koraci da se SLUK trajno dodijeli gradu na Dravi.

Predsjednik Hrvatskog centra UNIMA-e Adam Skendžić istankuo je kako će SLUK ove godine ugostiti i brojne goste iz UNIMINIH centara iz cijeloga svijeta, a dolazi i glavni tajnik svjetske UNIMA-e Dimitri Jageneau.

– Studenti Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku na jednoj od radionica izrađivat će gigantsku lutku pod vodstvom stručnjaka iz Irske UNIMA-e Alexa Hindmarsha, a druga radionica uvest će studente u kreativne vještine Stop motiona pod vodstvom Hollyblossom O’Connor – istaknula je Sheron Pimpi Steiner s Akademije za umjetnost i kulturu.

Osim radionica studenti Odsjeka za kreativne tehnologije pripremili su presjek svojih ponajboljih radova na izložbi koja će biti postavljena u predvorju Dječjeg kazališta.

– Kulturni centar također otvara vrata svojih prostorija gdje će se održati neke od predstava – rekla je Ana Marić Laušin te naglasila kako svaki grad ima neku komparativnu prednost, a prednost Osijeka, između brojnih, je i lutkarstvo koje treba njegovati upravo na način da sve kulturne institucije podržavaju i žive SLUK.

Intendant HNK u Osijeku Vladimir Ham rekao je kako je važno svim kazalištima omogućiti jednake uvjete za izvođenje predstava te da će i u Hrvatsko narodno kazalište ući malo dječje vedrine i smijeha.

U osječkom Državnom arhivu bit će održana velika izložba „Osječki SLUK-ovi“ čiji je autor ravnatelj Dražen Kušen, koji je rekao kako ova izložba povezuje životni ciklus dokumenata, pohranu i njihovu ponovnu uporabu, a od ukupno 29 festivala 21 održan je u Osijeku.

– Dodana vrijednost ovog multimedijalnog postava jest i ta što je u skladu sa ovogodišnjim motom Tjedna Arhiva i Međunarodnog dana Arhiva „Zvuci, slike i književna riječ u arhivima“, a nema bolje prigode da sve ove elemente prezentiramo, oživljene iz prošlosti na našoj izložbi – zaključio je Kušen.

Predstave na SLUK-u gledat će i kazališni producenti iz brojnih zemalja svijeta jer se istovremeno održava i festival Showcase u organizaciji Kazališnog epicentra, tako da će neke od predstava zasigurno svoj život nastaviti i na svjetskim pozornicama.  

Ulaznice za ovogodišnji SLUK mogu se kupiti na blagajni Kazališta, a raspored se može provjeriti na www.sluk.hr.

Skip to content