25. obljetnica primitka Hrvatske u Vijeće Europe

Objavljeno: 10.11.2021

Na Pravnom fakultetu u Osijeku održana je panel rasprava u povodu 25.-te godišnjice ulaska Hrvatske u Vijeće Europe na kojoj su sudjelovali dr. Mate Granić (ministar vanjskih poslova od 1993. do 2000.), Andrea Metelko- Zgombić (državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova) te Nj.E. Vladimir Matek (prvi hrvatski veleposlanik pri Vijeću Europe od 1996. do 2000.).

Na početku rasprave okupljenima se obratio osječki gradonačelnik Ivan Radić.

„Izuzetna mi je čast i privilegij pozdraviti sve nazočne, a posebno današnje paneliste, dr. Matu Granića, bivšeg ministra vanjskih poslova, njegovu ekselenciju Vladimira Mateka, prvog hrvatskog veleposlanika pri Vijeću Europe te gđu Andreu Metelko-Zgombić, državnu tajnicu Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Hrvatska je prije 25 godina odabrala svoj europski put i pristupila Vijeću Europe – najstarijoj europskoj međunarodnoj organizaciji koja promiče i štiti ljudska prava, demokraciju i vladavinu prava. Međutim, ja vam neću govoriti o važnosti Vijeća Europe budući da ovdje imamo uvažene goste koji su stručnjaci iz toga područja, a uvaženi gospodin Granić i  gospodin Matek svjedoci su tih vremena.  Kao gradonačelnik četvrtog po veličini grada u Hrvatskoj, želim iskoristiti ovu priliku i reći nekoliko riječi o Osijeku kao gradu koji je od svoga nastanka dio Europe u kulturnom, gospodarskom i svakom drugom pogledu. U Osijeku žive predstavnici 22 etničke manjine, i ponosimo se činjenicom da je Osijek oduvijek bio multietničan i multikulturalan grad. Osijek ima i 14 gradova prijatelja iz 13 zemalja, a prva povelja prijateljstva potpisana je davne 1973. godine što jasno dokazuje da je važnost djelovanja na međunarodnoj razini odavno utkana u rad gradske uprave. Od ulaska Hrvatske u Europsku Uniju 2013. godine Osijek koristi sve alate koji su dostupni kako bi poboljšao kvalitetu života svojih građana, ponajviše korištenje EU fondova gdje smo već nekoliko godina predvodnici po udjelu povučenih sredstava. Gradovi su pokretači rasta, sjedišta tvrtki, sveučilišta i znanstvenih institucija. U njima su koncentrirana radna mjesta, inovacije, kreativnost i kultura i u tome se kontekstu gradovi sve više osnažuju kako bi obranili svoje interese u okviru globalnih planova. U tom kontekstu možemo onda isto tako zaključiti da su naši studenti, gospodarstvenici, umjetnici, udruge civilnog društva, najbolji gradski diplomati koji promiču Osijek u svom djelovanju“- istaknuo je gradonačelnik Ivan Radić.

Gradonačelnik Radić zahvalio je izvanrednom profesoru doktoru znanosti Tunjici Petraševiću, dekanu Pravnog fakulteta na pozivu , te još jednom naglasio kako mu je iznimna čast biti na Pravnom fakultetu u Osijeku i  poslušati korisne savjete uvaženih gostiju.

Skip to content