25 godina Medicinskog fakulteta Osijek

Objavljeno: 24.11.2023

U dvorani Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku u petak je svečano obilježeno 25 godina od osnutka Medicinskog fakulteta Osijek i 45 godina studiranja medicine u Osijeku.

Svečanosti koja je održana pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske nazočili su, između ostalih, zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, dekan Medicinskog fakulteta Osijek, prof. dr. sc. Ivica Mihaljević, te ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić.

– Ponosni smo na četvrt stoljeća samostalnog rada Medicinskog fakulteta, a prije toga imamo povijest dugu 20 godina kao dio Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Za 25 godina uspjeli smo obrazovati oko 1.500 liječnika koji su ostali na istoku Hrvatske i koji nisu morali ići u Zagreb nego su na našem Fakultetu dobili adekvatnu medicinsku naobrazbu. Trenutno na svim studijskim programima studira oko 1.000 studenata, a posebno smo ponosni što smo od ove godine počeli i Studij farmacije. To je od našeg Fakulteta zahtijevalo i tržište, a činimo to zajedno s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom koji nam je partner. Naravno, već se pripremano i za što kvalitetniju naobrazbu budućih generacija kako bi stasali u izvrsne liječnike, uostalom mi i dobivamo najbolje maturante, a oni će nakon studija itekako znati doprinijeti zdravlju naših građana – rekao je prof. dr. sc. Ivica Mihaljević, dekan Medicinskog fakulteta Osijek.

– Izrazito smo ponosni na sve što Medicinski fakultet radi svih ovih godina. Svojim novim studijskim programima daje dodanu vrijednost životu u gradu Osijeku, posebno s programom Medicina na njemačkom jeziku, što je u naš grad privuklo brojne studente iz inozemstva, jer mnogi od njih ovdje ostaju živjeti. S Medicinskim fakultetom imamo prijateljske i partnerske odnose u području zdravstva te stipendiramo mlade znanstvenike i studente – rekla je zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković.

– Ovom prigodom želim naglasiti da Medicinski fakultet Osijek izvrsno surađuje s Osječko-baranjskom županijom, koja ih prati i nastoji pomoći u njihovom razvoju, što ćemo i nastaviti. Za nas je osobito značajno što Fakultet godišnje na tržište rada stavlja oko 60 doktora medicine, a to je jamac zdravstvene sigurnosti svih stanovnika naše županije, svih nas koji trebamo zdravstvenu zaštitu, ali i da u ovim turbulentnim vremenima odlazaka stručnjaka, među kojima su i liječnici, nećemo ostati bez zdravstvene zaštite i kvalitetnih doktora – rekao je Mato Lukić.

– Bez Medicinskog fakulteta KBC Osijek ne bi bio KBC, nego opća bolnica. Mi smo dvije ustanove koje su isprepletene te svakodnevno međusobno surađujemo. Naši djelatnici kliničari u nepunom su radnom odnosu i predavači Medicinskog fakulteta – rekao je ravnatelj KBC-a Osijek, doc. dr. sc. Željko Zubčić Zubčić, koji je također istaknuo kako je kadrovsko stanje u osječkom KBC-u trenutno na zadovoljavajućoj razini.

Skip to content