20 godina Restauratorskog odjela Osijek

Objavljeno: 27.11.2019

„20 godina Restauratorskog odjela Osijek” naziv je izložbe kojom se u prostorima Restauratorskog odjela Osijek svečano obilježava jubilej djelovanja Odjela. Otvorenju izložbe nazočili su izaslanica ministrice kulture i načelnica Sektora za zaštitu kulturne baštine Mirna Sabljak, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda Boris Mostarčić, zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin te prof. Zvonko Bojčić koji je sudjelovao u osnivanju Odjela.

Kako je istaknuto, devedesetih godina 20. stoljeća započela je realizacija višegodišnje ideje o osnutku restauratorske radionice u Osijeku, a prema riječima prof. Zvonka Bojčića, Restauratorski odjel Hrvatskog restauratorskog zavoda započeo je s radom početkom 1999. godine.
-Danas je prilika da vidimo rezultate njihova rada u proteklih 20 godina te da ih podržimo, kako bi se ova djelatnost ne samo održala, nego i dalje razvijala. Moram ukazati na jedan oblik stradavanja hrvatskih kulturnih dobara, osim onog izazvanog ratnom agresijom, a to je pomanjkanje svijesti i nebriga o naslijeđenim vrijednostima baštine, što dovodi do trajnog prešutnog uništavanja spomeničke baštine po kojoj smo autentični i prepoznatljivi u svijetu. Stoga je rad restauratora iznimno važan za svaku sredinu jer svojim stručnim znanjem i specifičnim vještinama spašavaju od propadanja i doprinose očuvanju i prezentaciji kulturne baštine – kako unutar lokalne zajednice, tako i na nacionalnoj razini. – naglasio je prof. Zvonimir Bojčić.

20 godina uspješnog rada, uime gradonačelnika Ivana Vrkića, Restauratorskom odjelu Osijeku poželjela je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, ujedno zahvalivši restauratorima na njihovom doprinosu prepoznatljivosti grada Osijeka.
-Izdvojit ću samo jedan mali dio koji je Osječankama i Osječanima najpoznatiji – rad na restauraciji paviljona Gradski vrt, Sokolskog doma, zgrade HGK u Osijeku, kuća u secesijskom nizu u Europskoj aveniji, mnogim sakralnim objektima u našem gradu i meni najdraži doprinos i restauratorski rad na svima nama poznatoj lokaciji – Kužni pil i kamene česme na Trgu svetog Trojstva u Tvrđi. Hvala vam na svemu i čestitke prigodom 20 jubilarnih godina. – istaknula je Žana Gamoš.

Čestitke Restauratorskom odjelu u Osijeku uputio je i predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin.
-Želim čestitati svim djelatnicima, kako sadašnjim tako i bivšima, koji su dali ogroman doprinos u ovih 20 godina. Želim vam uspješan rad, sa željom da Restauratorski odjel u Osijeku jača kao ustanova, kao dio Hrvatskog restauratorskog zavoda i da u godinama koje dolaze, ovaj niz blaga koja ste sačuvali i obnovili bude još i dulji.- kazao je Dragan Vulin.

Izaslanica ministrice kulture i načelnica Sektora za zaštitu kulturne baštine Mirna Sabljak osvrnula se na preko 300 umjetnina i nepokretne kulturne baštine koja je sačuvana zaslugom Restauratorskog odjela u Osijeku.
-Osobita mi je čast što vas mogu sve pozdraviti uime ministrice Nine Obuljen Koržinek i u svoje osobno ime i nadam se da će sve ovo probuditi svijest ljudi o značaju očuvanja kulturne baštine i razvijanju restauratorske djelatnosti. Osim u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, rad ovog Odjela odnosi se i na Vukovarsko-srijemsku županiju, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku. Mislim da je izvrsno vidjeti sve ovo, a 20 godina je tek početak ovog sjajnog posla. – rekla je Mirna Sabljak.

Izložbom „20 godina Restauratorskog odjela Osijek“, kroz plakate i neke od restauriranih izložaka, osječki restauratori ispričali su svoju fascinantnu priču o 20 godina rada i djelovanja, o kojima izložba govori – i više od riječi. Sve do 6. prosinca izložbu je moguće pogledati radnim danima od 9 do 17 sati, a organizirana su i zanimljiva predavanja te radionice na kojima će se polaznici moći okušati u restauriranju.

Skip to content