175. godina Matice hrvatske

Objavljeno: 25.10.2017

Presjek proteklih 175 godina Matice, koja je uvijek bila sa svojim narodom, izložio je njen predsjednik Stjepan Damjanović, a potpredsjednik Damir Barbarić govorio o poveznici jezika i domovine.
“Matica hrvatska utemeljena je1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnog života te skrbi za društveni razvitak. Jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj. Uz dvadesetak redovnih biblioteka značenjem se ističe biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti, u kojoj je objavljeno već više od stotinu naslova. Središnjica objavljuje dvotjednik Vijenac, književni list za umjetnost, kulturu i znanost, Hrvatsku reviju, časopis za književnost, umjetnost i kulturu življenja te književni i znanstveni časopis Kolo.
Osim izdavačke djelatnosti, Matica hrvatska priređuje brojna kulturna i znanstvena događanja: predstavljanje knjiga, znanstvene simpozije, okrugle stolove, rasprave, stručna i znanstvena predavanja te koncerte klasične glazbe. Stotinjak ogranaka Matice hrvatske objavljuje dvadesetak književnih časopisa, među kojima su “Dubrovnik”, “Književna revija”, “Dometi”, “Zadarska smotra”, “Riječi”. …Ogranci su zbog bogate kulturne djelatnosti u svojim mjestima nezaobilazni, a ponegdje i jedini nositelji kulturnoga života.”( http://www.matica.hr/omatici/)
Umjetnički program izveli su članovi Hrvatskog narodnog kazališta i Umjetničke akademije u Osijeku.
“Matica hrvatska jedan je od najzaslužnijih subjekata u stvaranju hrvatske države” – poručio je gradonačelnik Ivan Vrkić zahvalivši se njenim članovima na nemjerljivom doprinosu u tom procesu.

Skip to content