Solarna samoodrživa elektrana u Donjem gradu

Objavljeno: 12.10.2018

Radi se o solarnoj samoodrživoj elektrani koja će proizvoditi energiju za potrebe OŠ Ljudevita Gaja, DV Jaglenac i javne rasvjete na tom prostoru.
Vrijednost joj je oko milijun kuna, a izgrađena je u sklopu projekta “Osposobljavanje za održivost – zelene i energetski učinkovite škole” u okviru prekogranične suradnje Hrvatska- Srbija. U istom projektu još slijede radovi na obnovi ovojnice školske sportske dvorane, na zamijeni stolarije te na ugradnji sustava izmjene zraka s rekuperacijom.
Kako je sredstvima EU fondova ranije već obnovljena ovojnica škole te izmijenjeno centralno grijanje, do 2020. ta bi osnovna škola trebala djelovati u potpuno energetskoj obnovljenoj zgradi s dvoranom koja funkcionira prema načelima održivog razvoja.
Radi se o projektu realiziranom u partnerstvu s Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje i Obnovljivim izvorima energije Osijek d.o.o. te Tehničkom školom Mileva Marić Ajnštajn i Regionalnom razvojnom agencijom Bačka, u suradnji sa Sveučilištem J.J. Strossmyera u Osijeku. Ukupna vrijednost mu je 1.395.189,70 EUR, od čega je u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg IPA CBC HR-SR sredstvima EU financirano 1.185.911,24 EUR tj. oko 85% ukupnog troška.
– Zahvaljujem svim partnerima na projektu koji je realiziran zahvaljujući izvrsnoj organizaciji te napominjem kako je ovo samo početak na putu prelaska na obnovljive izvore energije u našem gradu, čime se Osijek pridružuje svjetskim trendovima. Važno je ova znanja prenijeti na djecu u školama pa još i u vrtićkoj dobi, jer će to biti temelj za velike iskorake u našem Osijeku- poručio je gradonačelnik Ivan Vrkić tijekom današnjeg obilaska solarne elektrane.

Skip to content