Gradonačelnik Ivan Vrkić: Obrazovanje je najisplativije razvojno ulaganje

Objavljeno: 03.09.2018

Gradonačelnik Ivan Vrkić nazočio je priredbi za prvašiće koju su pripremili učenici, učitelji i nastavnici OŠ „Dobriša Cesarić”. Nakon pozdravnih riječi ravnateljice okupljenima se obratio i gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić koji je također pozdravio učenike, roditelje i učitelje te im poželio sretnu i uspješnu novu školsku godinu. S nadom u početak jednog pozitivnog trenda rasta broja prvašića, gradonačelnik Vrkić iznio je podatak kako je školske godine 2018./2019. godine upisano 67 prvašića više (929), nego prošle školske godine (862). Ukupno gledajući u nastupajućoj školskoj godini, Grad Osijek ima 7.298 osmoškolaca, odnosno 29 učenika više nego prošle godine – što je utješna nagrada, prema gradonačelniku, za uložen trud i sredstva u odgoj i obrazovanje. Među različitim projektima i investicijama, Vrkić se osvrnuo na pojedine, istaknuvši kako se Grad Osijek i za ovu školsku godinu dobro pripremio:

,,Uložili smo preko 60 milijuna kuna u odgoj i obrazovanje. Radi se o različitim ulaganjima: rekonstrukcije dvaju škola s dvoranama, energetska obnova triju škola, izgradnja Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba s autizmom, izgradnja vrtića i dr. Iznimno je važna činjenica da ćemo u ovoj školskoj godini u produženom boravku na puno radno vrijeme zaposliti oko 40 učitelja razredne nastave, i u tu svrhu uložili smo više od 4 milijuna kuna”. ,,Novim modelom produženog boravka Grad Osijek omogućio je roditeljima bezbrižnije održavanje radnih obveza, s obzirom na to da će odgojno-obrazovni program rada produženog boravka trajati oko 7 školskih sati”, rekao je Vrkić.

Gradonačelnik je sa zadovoljstvom istaknuo kako Osijek prednjači po pitanju podizanja pedagoškog standarda, budući da je u sklopu Centra izvrsnosti Osijek osigurao materijalne uvjete za razvoj darovitih učenika, dok je istovremeno preko EU projekata osigurao 16 milijuna kuna za pomoćnike u nastavi koji pružaju pomoć i podršku učenicima s teškoćama.
Grad Osijek osigurao je i besplatan školski obrok za sve učenike. Ovaj hvalevrijedan projekt Grad i Županija financiraju u jednakim iznosima s ukupno 1,9 milijuna kuna, a projekt ima pozitivne učinke i na lokalne OPG-ove od kojih se nabavljaju namirnice.

Nakon školske priredbe, gradonačelnik Ivan Vrkić pridružio se policijskim službenicima u podjeli promidžbenih letaka „Pomozimo djeci u snalaženju u prometu“, a u sklopu nacionalne akcije ,,Poštujte naše znakove”.

Skip to content