150. godišnjica obilježena porukom da su osječki vatrogasci DVD-a Gornji grad spremni za sve izazove

Objavljeno: 18.06.2022

Dobrovoljno vatrogasno društvo Osijek Gornji grad obilježilo je svoju 150. obljetnicu postojanja i rada. Nakon što je u Varaždinu 1864. godine osnovana prva dobrovoljna vatrogasna organizacija u Hrvatskoj, na području Osječko-baranjske županije 1872. godine osnovana su, osim društva Osijek Gornji grad, vatrogasna društva u Đakovu i Semeljcima. Svečanosti obilježavanja ove velike obljetnice nazočili su predstavnici Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin i zamjenik župana Mato Lukić.
Zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin naglasio je važnost uloge Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornji grad Osijek koje je jedno od najstarijih vatrogasnih društava u Hrvatskoj.
– Trebamo se prisjetit svih onih koji su dali svoj obol u ovih 150 godina postojanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornji grad. Također treba naglasit važnosti da su upravo naši vatrogasci ti koji su spremni djelovati u svakom trenutku, u svim nedaćama koje nas mogu zadesiti. I na to im čestitam u ime Grada Osijeka koji je njihov partner i suradnik u svim sadašnjim i budući aktivnostima, rekao je Vulin.
Mato Lukić je u ime Osječko-baranjske županije pohvalio rad ovog Društva.
– Iza Vatrogasnog društva Osijek Gornji grad puno je uspješnih godina, a malo je poznato da su uz svoje redovne aktivnosti bili osnivači Vodovoda, Gradske čistoće, Prve pomoći i Javnog kupatila u Osijeku. Osječko-baranjska županija kontinuirano brine o vatrogastvu na svom području te smo jedina županija u Republici Hrvatskoj koja osigurava sredstva za liječničke preglede vatrogasaca, kao i za osiguranje vatrogasaca od posljedica nesretnog slučaja, rekao je Lukić.

Skip to content