130. godina rođenja Lavoslava Ružičke

Objavljeno: 10.11.2017

Nakon uvodnih riječi rektora prof. dr. sc. Vlade Guberca, dekana Prehrambeno-tehnološkog fakulteta prof. dr. sc. Jurislava Babića i voditeljica Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU-a u Osijeku akademkinje Vlaste Piližote, o njegovu životu i djelu govorili su prof. dr. sc. Srećko Tomas, prof. dr. sc. Ante Jukić te akademik Vitomir Šunjić, a Akademiji nazočio i gradonačelnik Ivan Vrkić.
Uz već dobro poznatu činjenicu kako je Ružička, inače Vukovarac po rođenju, ali i nekadašnji učenik osječke gimnazije, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1939. te ujedno i prvi hrvatski dobitnik te nagrade.
Manje je poznato da je bio nositelj je osam počasnih doktorata (četiri za znanost, dva za medicinu, te po jedan za prirodoslovne znanosti i pravo). Bio je počasni člana JAZU, počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu, prvi počasni član Hrvatskog kemijskoga društva, kao i Društva inženjera u Zagrebu, Hrvatskoga prirodoslovnoga društva i Hrvatskoga liječničkoga društva. a 1970. postao je i počasnim članom Matice hrvatske.
Proglašen je počasnim građaninom Grada Vukovara1940. Za vrijeme II. svjetskog rata okrenuo se proučavanju novih područja: biokemije; problemima evolucije i nastanka života, a posebice biogeneze terpena. U mirovinu odlazi 1957., a svoj laboratorij ostavlja Vladimiru Prelogu. Njegovo poprsje postavljeno je u Rondelu velikana pred zgradom osječke III. gimnazije 29. siječnja 2007.

Skip to content