127 milijuna kuna za obnovu tramvajske pruge i stajališta

Objavljeno: 29.09.2021

U okviru projekta modernizacije javnog gradskog prijevoza, u Osijeku je danas potpisan ugovor za izvođenje građevinskih radova na modernizaciji tramvajske infrastrukture, vrijedan gotovo 127 milijuna kuna. Ugovore su potpisali GPP Osijek i tvrtka Swietelsky d.o.o. kao odabrani izvođač.

Radovi uključuju rekonstrukciju 9,5 kilometara tramvajske pruge te zamjenu 23 tramvajskih stajališta na dionicama gdje se rekonstruira pruga. Preduvjet je to za prometovanje niskopodnih tramvaja najnovije generacije na osječkim ulicama.

– Krajem srpnja potpisali smo ugovor za elektromonterske i građevinske radove vrijedan 58 milijuna kuna, kojim će se obnoviti gornja kontaktna mreža, izgraditi nova ispravljačka stanica i obnoviti dvije postojeće. Tada smo najavili, a danas i ostvarujemo potpisivanje ugovora za građevinske radove na modernizaciji pruge i stajališta. Sve to dio je mega projekta modernizacije tramvajske infrastrukture na području grada Osijeka, vrijednog 267 milijuna kuna, od čega je 200 milijuna bespovratnih EU sredstava. Ostatak će zajednički osigurati Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem i Grad Osijek. Tako će Osijek u naredne tri godine imati najmoderniji, najdostupniji i najsigurniji javni gradski prijevoz u Hrvatskoj – rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka, dodajući kako je 2019. obnovljena autobusna flota s 12 novih autobusa te da je u tijeku javni natječaj za nabavu još njih 13.

Direktor GPP-a Mario Šapina istaknuo je kako je cilj ostvariti siguran i komforan gradski prijevoz za putnike, ali i da će nova vozila u konačnici smanjiti troškove poslovanja tvrtke te imati pozitivan utjecaj na okoliš zbog smanjenja emisije CO2.

U sklopu ovoga ugovora obavit će se cjelovita zamjena tramvajske pruge uz ugradnju suvremenih rješenja pričvršćenja tračnica te će završetkom radova značajno se smanjiti udio buke i vibracije koji emitira postojeći tramvajski kolosijek. Uredit će se i pristup peronima te prilagoditi stajališta osobama s invaliditetom i niskopodnim tramvajima.
Zadovoljstvo potpisanim ugovorom iskazao je i župan Ivan Anušić, koji je naglasio kako će ovaj ugovor svakako doprinijeti kvalitetnijem i boljem životu onih koji žive u Osijeku i koji dolaze u Osijek.

– Grad Osijek je već 1884. godine imao tramvaj, prvi u Hrvatskoj i među prvima u Europi. Sada obnavljamo i moderniziramo tramvajski promet, i to europskim novcima, stoga čestitam gradonačelniku Radiću i zahvaljujem Vladi i ministarstvu uz čiju pomoć se projekt realizira – poručio je župan Anušić.

Svečanome potpisivanju ugovora nazočili su i Zvonko Dundović uime izvođača radova te Ina Topić, načelnica sektora Uprave za EU projekte Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

Skip to content