10 godina HGSS Stanice Osijek

Objavljeno: 09.04.2019

Mi smo spremni pomoći i u nabavci opreme koja vam je neophodna za obavljanje ovako zahtijevne djelatnosti, a ovoga puta darujemo vam mali dar za koji se nadamo da će vam pomoći u vašim akcijama – rekao je gradonačelnik uručivši pročelniku HGSS Stanice Osijek Slobodanu Soldi dalekozor.
HGSS osnovana je 1950. kao interna služba Hrvatskog planinarskog saveza, no vremenom je prerasla u službu javnog karaktera koja danas broji oko 800 pripadnika koji brinu o sigurnosti građana 24 sata dnevno, 365 dana u godini.
Okuplja gorske spašavatelje organizirane u 25 stanica HGSS-a te pokriva cijelo područje RH. Službu čine alpinisti, speleolozi, visokogorski planinari i skijaši, koji su posebnom obukom osposobljeni za pružanje prve medicinske pomoći i osposobljeni za sve tehnike gorskog spašavanja, uključujući i spašavanja uz pomoć helikoptera te za potrage na nepristupačnim terenima i uz pomoć potražnih pasa.
Djelovanje ove službe kao i svih njenih članova dobrovoljno je te oni za obavljene akcije spašavanja ne dobivaju plaću niti bilo kakvu naknadu – naglasio je, između ostaloga, zamjenik gradonačelnika Boris Piližota, ujedno i predsjednik gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje.
Želimo vam biti partneri u pripremama i kreiranju strategija za bilo kakve nepredviđene situacije ili elementarne nepogode koje nas mogu snaći u budućnosti- poručio je zamjenik gradonačelnika.

Skip to content