1. ožujka – Međunarodni dan civilne zaštite

Objavljeno: 01.03.2021

U Kulturnom centru u Osijeku tom je prigodom jutros otvorena izložba fotografija tematski vezanih uz aktivnosti sustava civilne zaštite s ciljem prevencije i edukacije građana.

– Fotografije su iz operativnih aktivnosti sustava civilne zaštite, s vježbi ili nekih nesreća i katastrofa, uglavnom s našeg područja ili gdje su naši pripadnici bili na svojim zadacima. Željeli smo pokazati što smo zadnjih 15-ak godina sve radili, kako su pripadnici civilne zaštite pomagali stanovništvu i kako se pripremaju za buduće situacije. – pojasnio je pročelnik Područnog ureda Civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec.
Inače, spremnost civilne zaštite za područje preventive, reagiranja i sustava civilne zaštite na području grada Osijeka ocijenjena je stupnjem visoke spremnosti, što se pokazalo i tijekom pandemije COVID-19. U gradu Osijeku kapaciteti za reagiranje u otklanjanju posljedica ugroza za život, gospodarstvo, društvenu stabilnost i politiku temelje se na kapacitetima redovnih i namjenski ustrojenih stručnih službi i organizacija (vatrogastvo, Crveni križ, HGSS, Povjerenici Civilne zašite), volonterima kao i kapacitetima pravnih osoba u sustavu civilne zaštite na području grada Osijeka, s osnovnim osloncem na pravne osobe u vlasništvu i suvlasništvu Grada Osijeka.

– Civilna zaštita, uz sve razumijevanje za društveni trenutak u kojem se nalazimo, mora ostati oblik organiziranja, pripremanja i sudjelovanja građana, pravnih osoba, državnih upravnih tijela, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave radi zaštite i spašavanja ljudi, dobara i okoliša.
Kao načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka mogu reći kako smo prošle godine, koja je bila izuzetno zahtjevna, pokazali da smo spremni djelovati u datom trenutku i kao stožer i s operativnim snagama. No, ne smijemo zapostaviti i sve ostale obveze koje ima civilna zaštita i nadamo se da ćemo se i u budućnosti pokazati još spremniji i još bolji u izazovima koji budu pred nama.- poručio je zamjenik gradonačelnika i načelnik Stožera civilne zašite Grada Osijeka Boris Piližota.

Skip to content