U Osijeku počeo prvi ciklus specijalističkog usavršavanja prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine

Objavljeno: 19.06.2023

Na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku u ponedjeljak je održana konferencija za novinare povodom početka prvog ciklusa specijalističkog usavršavanja prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine u Republici Hrvatskoj.

– Današnjim početkom prvog ciklusa specijalističkog usavršavanja prvostupnika sestrinstva diljem Hrvatske, ukupne vrijednosti 13,2 milijuna eura, osiguranih iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO), ulazimo u društvo zapadnoeuropskih zemalja u kojima medicinske sestre i tehničari u hitnoj medicinskoj službi samostalno pružaju hitnu pomoć pacijentu u životno ugrožavajućim stanjima na mjestu intervencije i tijekom transporta do dolaska u bolnicu. Time osiguravamo dostupniju hitnu medicinsku službu kao i dodatnu učinkovitost timova što pokazuje dosljednost ove Vlade i zdravstvene administracije u provođenju reformskih mjera s pacijentom u fokusu zdravstvenog sustava – istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš.

Najavio je da danas počinje edukacija 30 djelatnika iz pet županijskih zavoda za hitnu medicinu  istočne Hrvatske. Plan je ukupno educirati 375 djelatnika iz cijele Hrvatske, u obrazovni proces uključit će se osam sveučilišnih i veleučilišnih institucija.

Uz ministra, o programu su govorili voditelj specijalističkog usavršavanja prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine Antun Bajan, zamjenik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara Mario Gazić te posebna savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo Snježana Krpeta, a konferenciji su nazočili i gradonačelnik Ivan Radić, zamjenik župana Mato Lukić te dekan Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek Aleksandar Včev.

Gradonačelnik Radić istaknuo je da je Osijek medicinsko središte kojem gravitira oko milijuna stanovnika, zbog čega su i potrebe za kvalitetnim i educiranim zdravstvenim djelatnicima izuzetno velike.

– Grad Osijek ima odličnu suradnju s Ministarstvom zdravstva, a pri kraju je izgradnja zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijema vrijednog 22,4 milijuna eura za koju smo imali podršku Vlade RH, baš kao i za izgradnju novog Kliničkog bolničkog centra u Gackoj ulici, što je stoljetni projekt i za Osijek i za Osječko-baranjsku županiju – rekao je Radić.

Zamjenik župana Mato Lukić podsjetio je da je iz Osijeka i Osječko-baranjske županije, prije nešto manje od mjesec dana, započeo još jedan hvalevrijedan projekt preventivnih zdravstvenih pregleda.

– Zahvaljujem se Ministarstvu zdravstva što je upravo Dom zdravlja Osječko-baranjske županije odabrao kao polaznu točku s koje je pokrenut projekt preventivnih pregleda, a danas i program specijalističkog usavršavanja medicinskih sestara i tehničara. Dio je to projekta sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava koju provodi Ministarstvo zdravstva na čelu s ministrom Berošem i Vlada RH, a koju je županijska uprava u potpunosti podržala te smo na raspolaganju i za buduće projekte – kazao je Lukić.

Voditelj specijalističkog usavršavanja prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine Antun Bajan objasnio je da će zahvaljujući ovom programu, sestrinstvo postati „čista“ profesija što znači da uz vertikalno obrazovanje, ova struka dobiva i horizontalno obrazovanje, kao malo koja zemlja u Europi i svijetu.

– Nastavni plan i program za ono što će polaznici proći pružit će im znanja i vještine zbog kojih će biti efikasniji, dostupniji i sigurniji svima onima kojima će pružati skrb – zaključio je Bajan

Skip to content