Svečana akademija u osječkom HNK vrhunac 1. Dana Hrvata iz Vojvodine

Objavljeno: 18.09.2022

Kao kruna cjelodnevnog programa ,,Osijeku s potpisom, Hrvati iz Vojvodine”, koji se u petak prvi put održao u Osijeku u sklopu Dana Hrvata iz Vojvodine – u Hrvatskom narodnom kazalištu priređena je svečana akademija s koncertom hrvatskih udruga iz Vojvodine.

Na koncertu je sudjelovalo više od stotinu sudionika. Bila je to prezentacija tradicijske kulture (plesova, nošnje, glazbe, narodne književnosti…) bunjevačkih, šokačkih i srijemskih Hrvata s one strane Dunava. Nastupili su: HKC Bunjevačko kolo iz Subotice, HKPD Jelačić iz Petrovaradina, KUDH Bodrog iz Monoštora, HKPD Matija Gubec iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, te Marija Kovač i Bernadica Ivanković.

Pred Hrvatima u Srbiji veliki izazov – popis stanovništva

Na početku programa, publici se obratio osječki gradonačelnik Ivan Radić, koji je zahvalio hrvatskoj zajednici u Srbiji što štiti i njeguje hrvatski jezik, kulturu i običaje u Srbiji, podsjetivši kako u Srbiji djeluje više od 40 aktivnih hrvatskih udruga s oko 300 manifestacija godišnje.

– Oni su jamstvo očuvanja hrvatskoga identiteta u Srbiji. Pred Hrvatima u Srbiji je popis stanovništva u listopadu ove godine. Na prostorima na kojima su stoljećima prisutni, Hrvati s ponosom trebaju posvjedočiti svoju pripadnost hrvatskom narodu i tako sačuvati bogatstvo koje im je povjereno. A svu raskoš i bogatstvo hrvatske riječi, glazbe, nošnje i običaja imamo priliku vidjeti večeras u osječkom HNK-u – kazao je gradonačelnik Radić, poručivši Hrvatima u Srbiji kako su im vrata Grada Osijeka uvijek otvorena.

Uz osječkog gradonačelnika, govorili su i zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić, narodni zastupnik i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov i na kraju programa predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Održana tribina ,,Društveno-politički položaj Hrvata u Srbiji – stanje i perspektive”

U sklopu 1. Dana Hrvata iz Vojvodine, u Kulturnom centru u Osijeku održana je i tribina ,,Društveno-politički položaj Hrvata u Srbiji – stanje i perspektive”, gdje su se mogli čuti brojni izazovi s kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji, kao što su isključenost iz procesa donošenja odluka, podzastupljenost u javnom sektoru i negativan društveni ambijent.

Od nekadašnjih 200.000 Hrvata u Srbiji, prema posljednjem popisu, ostalo je manje od 60.000. Demografski trendovi i društveno ozračje su nepovoljni po ovu zajednicu te HNV i druge hrvatske institucije kroz kampanju ”Znam tko sam” nastoje djelovati kako bi na predstojećem popisu stanovništva u Srbiji potaknuli i ohrabrili one koje prikrivaju svoju pripadnost hrvatskom narodu.

Tribinu je moderirala glavna urednica Hrvatske riječi Zlata Vasiljević, a sudjelovali su i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin te župan OBŽ Ivan Anušić.

Otvorena izložba ,,150 godina Bunjevačkih i šokačkih novina i Vile”

Vulin i Anušić nazočili su i otvorenju izložbe ,,150 godina Bunjevačkih i šokačkih novina i Vile” autorice Katarine Čeliković, koja se održala u predvorju Kulturnog centra u Osijeku. Govoreći o povijesnim vezama Hrvata iz Osijeka i Subotice, Čeliković je rekla:

– Biskup Strossmayer bio je prijatelj našem biskupu Ivanu Antunoviću, obojica su rođena iste 1815. godine. Bez podrške biskupa Strossmayera ne bi bilo ni Bunjevačkih i šokačkih novina i mnogih drugih plodova. Negdje je preporod išao brže, u Bačkoj je bio zakašnjeli. Ono što smo naslijedili od predčasnika danas svjedočimo s ponosom i želimo to prenijeti na one koji dolaze. Otuda i projekt ‘Godine novog preporoda’ kojega provode hrvatske institucije u Srbiji, a u okviru kojeg je realizirana ova izložba.

Održano predstavljanje temata o suvremenom dijalektalnom pjesništvu na novoštokavskoj ikavici među Hrvatima u Bačkoj

U okviru programa Osijeku s potpisom, Hrvati iz Vojvodine, na Filozofskom fakultetu u Osijeku održano je i predstavljanje temata o suvremenom dijalektalnom pjesništvu na novoštokavskoj ikavici među Hrvatima u Bačkoj, kojemu je nazočio predsjednik osječkoga Gradskog vijeća Vladimir Ham.

O dijalektalnom pjesništvu Hrvata u Bačkoj govorili su izbornica pjesama za temat Katarina Čeliković i autor uvodne studije Tomislav Žigmanov, ocijenivši kako je u pitanju umjetnički najrelevantnije dijalektalno pjesništvo među svim štokavskim hrvatskim dijalektima.

Skip to content