Obilježena 30. obljetnica pogibije HRT-ovog snimatelja Žarka Kaića

Objavljeno: 28.08.2021

Polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja “Posljednji kadar” u subotu je u Osijeku obilježena 30. obljetnica pogibije snimatelja Hrvatske radio-televizije  Žarka Kaića, kojeg je na novinarskom zadatku usmrtio hitac iz vojnog transportera Jugoslavenske vojske.

Uz članove obitelji Žarka Kaića vijence su položila izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja, HRT-a, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka. Osječki dogradonačelnik Dragan Vulin rekao je kako se na 30. obljetnicu pogibije Žarka Kaića prisjećamo ne samo njegove žrtve, već i žrtve svih novinara, fotografa, snimatelja tijekom Domovinskog rata, čiji je doprinos bio nemjerljiv u širenju istine o obrani Hrvatske.

Ove godine polaganju vijenca nazočila je i Nika Ćorković, Žarkova kći. – Drago mi je da još se ljudi sjećaju tate, i da treba mladim generacijama, koje to žele, prenositi istinu koju je on svojom kamerom prenosio – rekla je Nika.

– Žarko Kaić je tada svjedočio istinu o onom što se događalo u Slavoniji, a ta istina nam je potrebna i danas, kada neki negiraju ulogu Srbije i JNA u ovim događanjima. Ali potrebno nam je da se podsjetimo, kako u medijima tako i u politici da je istina ono što je bitno, da se istina ne može različito interpretirati – rekao je Špiro Janović, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić bio je hrvatski branitelj i pamti ratne izvjestitelje.

– Kao svjedok tog vremena i hrvatski branitelj pamtim te hrabre ljude koji su dolazili k nama na prvu crtu bojišnice, svjestan da su kamera i mikrofon snažno “oružje” u zabilježavanju istine o ratnim strahotama – zaključio je Lukić.

Podsjetimo kako je Kaić dragovoljno pošao u Domovinski rat da bi snimanjem mogao Hrvatskoj i svijetu posvjedočiti istinu o obrambenoj naravi Hrvatske i agresorskoj  naravi  JNA. Ubijen je pucnjem iz vojnog transportera Jugoslavenske vojske prilikom snimanja prolaska tenkova kroz osječko naselje Brijest kod vojnog poligona C, u kojem je bila JNA.

Skip to content