MKD “BRAĆA MILADINOVCI” OBILJEŽAVA VELIKI JUBILEJ: 160. OBLJETNICA TISKANJA ZBORNIKA BRAĆE MILADINOVCI (1861.)

Objavljeno: 25.06.2021

24. Dani braće Miladinovi su ove godine u znaku velikoga jubileja, 160. obljetnica tiskanja Zbornika braće Miladinovci koji je bio svečano obilježen jučer u Osijeku, 24. lipnja 2021. godine, točno 160 godina nakon što je Zbornik izašao iz tiska, 24. lipnja 1861. u Zagrebu.
Delegacija MKD „Braća Miladinovci” te Veleposlanik R.S. Makedonije u R.Hrvatskoj, NJ.E. Milaim Fetai i otec Kirko Velinski, protojerej stavrofor Makedonske pravoslavne crkve u R. Hrvatskoj i drugi gosti je najprije položila vijence u kripti Đakovačke nadbiskupije, na grob biskupa J.J. Strossmayera te bila primljena od Nadbiskupa mons. Đure Hranića. U Osijeku pak, delegacija Društav je položila vijenac ispred spomen ploče rodne kuće biskupa J. J. Strossmayera, a slijedio je prijam kod zamjenika gradonačelnika Grada Osijeka, dr.sc. Dragana Vulina.
Na visokim temperaturama, ali zajedno s jednom idejom, zahvaliti Dimitriji i Konstantinu Miladinovu na ostavštini, na jeziku makedonskom i kulturi, te biskupu J. J. Strossmayeru na prepoznavanju, uvažavanju i podršci, okupilo se četrdesetak gostiju u Staroj pekari. Na događanju su pored navedenih uzvanika, nazočili i Zlatko Krilić, predsjednik Društva hrvatskih književnika, dr. sc. Vlatka Kalafatić, viša stručna savjetnica u Gradu Osijeku i drugi prijatelji te članovi MKD-a.
Na početku su se predstavili članovi MKD „Braća Miladonovci” i to pjevačka skupina „Vardarki” koja je izvela pjesmu „Tga za jug” Konstantina Miladinova u glazbenom aranžmanu Zafira Hadžimanova u pratnji instrumentalne sekcije „Tga za jug” s violinistom Kirilom Naumovim i gitaristom Ognjenom Zdravkovićem. Recital su izvele učenice makedonskog jezika po modelu C, Ruta Maria Velešanov i Nives Plander koje su recitirale ovu poznatu pjesmu Konstantina Miladinova na makedonskom i hrvatskom jeziku.
Nakon ovog dijela slijedio je okrugli stol na kojem su sudjelovali dr.sc. Tihomir Živić, izv.profesor Sveučilišta J. J. Stroyymayer u Osijeku i Mirko Ćurić iz Đakova, predsjednik Društva hrvatskih književnika – ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i dopredsjednik Društva hrvatskih književnika. Oni su govorili o biskupu Strossmayeru i njegovom doprinosu Zborniku braće Miladinovi sa jezičke te povijesne perspektive, dok su predstavnici makedonske nacionalne manjine za Grad Osijek, Jagoda Treneska Cvetičanin i za Osječko-baranjsku županiju, Dragoljub Siljanoski istaknuli važnost nasljeđa struške braće koje MKD „Braća Miladinovci” njeguje i promiče kroz različite aktivnosti kako u Osijeku, tako i u Đakovu i drugim gradovima Hrvatske. U svom video obraćanju Biljana Stojanovska, lektorica makedonskog jezika pri Sveučilištu u Rijeci je dala povijesnu retrospektivu nastanka i važnosti Zbornika braće Miladinovi. Sukus događanja istaknuo je dr.sc. Tihomir Živić koji je rekao da „biti danas, na ovoj obljetnici, u ovoj kući od riječi, zajedno proslaviti doprinos Miladinovi u Hrvatskoj i istaknuti njihovu važnost za razvoj makedonskog jezika i identiteta je važno za sve nas. Kao i Miladinovi, Makedonci u Hrvatskoj pripadaju i jednoj i drugoj zemlji, i ta dvojaka pripadnost je vaše najveće bogatstvo”.
Kulminacija 24. Dana braće Miladinovci je u subotu, 26. lipnja 2021. godine kada će se osječkoj publici predstaviti Iva Damjanovski, pjesnikinja i pijanistica iz Makedonije, u 18.00 sati u Kulturnom centru Osijek.
Manifestaciju organiziraju MKD „Braća Miladinovci” i Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj, a pokrovitelji su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Grad Osijek.
(Tekst: Julijana Mladenovska-Tešija)

Skip to content