Je li Grad Osijek socijalno osjetljiv Grad?

Objavljeno: 20.02.2018

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalne pravde u Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare, na kojoj su predstavljena sveukupna godišnja izdvajanja Grada za socijalne programe. O tome su govorili prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Drago Šerić, v.d. pročelnika Ureda Gradonačelnika Željko Lončar i pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Romano Kristić, predstavivši programe ulaganja u poboljšanje socijalnog standarda. Osim programa socijalne skrbi, pomoći i donacija, Grad Osijek obuhvaća područja i programe pomaganja građanima kroz raspolaganje stanova u vlasništvu Grada, zatim boravak djece u vrtićima, usluge prijevoza u GPP-u, nabave udžbenika i usluge platnog prometa. Kada se uzme sve u obzir, Grad je zajedno s trgovačkim društvima izdvojio 108.867.550,00 kuna.
Pročelnik Kristić istaknuo je kako Grad Osijek ima ukupno 20-ak različitih mjera kojima se obuhvaćaju svi, od novorođenčadi pa do umirovljenika. Govorilo se tako o ukupnoj mjesečnoj pomoći od 2.600 kuna do koje, akumulacijom svih prava, pojedinac može doći. Budući da je minimalna plaća u Hrvatskoj postavljena na 2.700 kuna, zbog Zakona o socijalnoj skrbi preko tog iznos Grad ne može prijeći, kako ne bi u neravnopravan položaj doveli ljude koji svojim radom privređuju za život, a primaju minimalac.
Sudionici konferencije su se osvrnuli i na školstvo te su istaknuli kako Grad i dalje izdvaja sredstva za kupnju udžbenika za osnovnu školu, ali je i najavljeno kako se u 2018. godina planira sufinanciranje produženog boravka djece u 18 osnovnih škola. Kada se uzmu sva davanja u obzir, Grad Osijek jedino se ne može mjeriti s Gradom Zagrebom, ali je ujedno jedinstven primjer dobre prakse i visoke socijalne osviještenosti.

Skip to content