Kazališta

Sadržaj

Kazališta

1. Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku

Hrvatsko narodno kazališteKao rijetko koje kontinentalno središte, Osijek se može podičiti kazališnom tradicijom koja počelo vuče još iz davne 1735., kada je u Isusovačkoj gimnaziji zabilježena izvedba prve kazališne predstave na latinskome jeziku. Pa ipak, istinski sustavan i organiziran kazališni život započinje 7. prosinca 1907., proslavom početka djelovanja Hrvatskog narodnog kazališta, u zgradi namjenski sagrađenoj još davne 1866. za putujuće kazališne družine. U proljeće 1907. osnovano je, naime, „Društvo za osnutak stalnog hrvatskog kazališta“ s Radoslavom Bačićem na čelu, koje su svesrdno podržali brojni gradski političari i utjecajni pojedinci među kojima su bili i Pinterović, Neumann, Isaković, Kraus i Keiser. Društvo uspijeva pridobiti kazališnoga stručnjaka Nikolu Andrića koji naposljetku dolazi u Osijek i postaje prvi intendant Hrvatskog kazališta u Osijeku, te se laća mukotrpnog posla okupljanja ansambla. Ansambl jedno vrijeme provodi u Varaždinu i Karlovcu, a tek koncem 1907. stalno se vraća u Osijek, gdje 7. prosinca iste godine izvodi program kojim obilježava početak djelovanja. Program je sačinjavao kolaž prigodnica: uvertira iz Gundulićeve Dubravke, Slava preporoditeljima Milana Ogrizovića, te prvi čin Smetanine Prodane nevjeste. Zgrada u kojoj se kazalište smjestilo projektirao je Karlo Klausner u historicističkome stilu koji, sukladno ukusima toga doba, krase elementi maurske arhitekture. Gledalište koje ima oblik potkove, izgrađeno u tri razine, u tradiciji je talijanskih i austrijskih kazališnih dvorana. Mjesec i pol prije proslave 125. godišnjice postojanja, zgrada je 27. studenog 1985. svečano otvorena nakon temeljne restauracije. 16. studenog 1991., pogođena višecjevnim raketnim bacačem, osječki je hram scenskih umjetnosti pao kao žrtva velikosrpske agresije. HNK je tako 85. sezonu dočekao kao beskućnik. Ni tada se, međutim, nije prestajalo s radom. 27. prosinca 1994. kazalište je iznova zablistalo punim sjajem. Uz godišnji repertoar od petnaestak stalnih naslova, kazalište organizira Dane otvorenoga kazališta, Krležine dane, izvodi Novogodišnje koncerte, Lipanjske operne noći, te aktivno doprinosi iz godine u godinu sve bogatijem programu Osječkog ljeta kulture.

Stranica: http://www.hnk-osijek.hr
Sjedište: Županijska 9, 31000 Osijek

Kontakt:

Tel.: 031/ 220-700
Fax.: 031/ 220-734

2. Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku

Dječje kazalište Branka MihaljevićaVrijedna i višestruko nagrađivana kazališna kuća službeno je s radom započela 8. lipnja 1950. izvedbom prve premijere Pionirskoga kazališta u Osijeku – “Spašeno svjetlo” koju je režirao Ivan Marton. Godinu dana kasnije amatersko kazalište, u čijim su predstavama igrala djeca, dobiva svoju dvoranu u tadašnjem donjogradskom Domu kulture, u kojoj i danas predstavama uveseljavaju male i velike. Žarka nastojanja da Osijek dobije pravu lutkarsku i dječju scenu ostvarila su se 1958. kada se Kazalište profesionalizira te dobiva ime Dječje kazalište “Ognjen Prica”. Odlukom Gradskog poglavarstva i Gradskog vijeća grada Osijeka 2006., Dječje kazalište dobija ime istaknutog osječkog glazbenika Branka Mihaljevića. Osnivač Kazališta je Grad Osijek.

Dječje kazalište u Osijeku iznimno je ponosno što je sudjelovalo na Prvom međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku. Prvu lutkarsku predstavu postavlja na scenu 1962., a 1977. postaje ponosnim domaćinom Susreta lutkara Hrvatske.

U više od pola stoljeća održanosti na gradskoj, državnoj i međunarodnoj sceni, dogodilo se mnogo lijepih i nezaboravnih trenutaka. Povijest upisuje uspješnica poput predstave «Zeko, Zriko i Janje» Branka Mihaljevića, a u režiji Ivana Baloga, koja je postala simbolom Kazališta. Jedno od zlatnih razdoblja teatra bio je kraj ‘70-ih i prva polovica ‘80-ih s kultnom predstavom «Postolar i vrag» koju je na scenu postavio redatelj Borislav Mrkšić. Osvojila je brojne nagrade i priznanja na svim festivalima u zemlji i inozemstvu. No, zlatnima se mogu prozvati i posljednjih 20 godina Dječjega kazališta. U ljeto 1992. nastao je «Botafogo» zajedničkim autorskim snagama redatelja Zvonka Festinija, likovnjaka Branka Stojakovića i glazbenika Igora Savina. Potom «Blago babe Mrzulje» koja je 1994. dobila nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika za najbolju predstavu za djecu i mlade. Najuglednije nagrade dobila je predstava u režiji Dubravke i pokojnoga, Marina Carića «Djevojčica sa žigicama». Iako je nastala prije puno godina, još je uvijek aktualna, pa je Kazalište s njom gostovalo i u Kini na Dječjoj svjetskoj izložbi u sklopu koje je održan Međunarodni lutkarski festival. Iste godine sudjelovali su i na Festivalu dramskih kazališta za djecu s predstavom «Kresivo», koje je otvorilo festival pred prepunim oduševljenim gledalištem, a kući se vraćaju sa Zlatnom medaljom za iznimno umjetničko ostvarenje. Dječje kazalište Branka Mihaljevića zabilježilo je i gostovanja na dalekom Tajvanu, ali i mnogim drugim europskim i prekooceanskim zemljama. Njeguje osobito rad s mladima, a svoju dugu povijest u kazalištu imaju i Baletni studio (koji je 2013. obilježio 20 godina rada od obnove studija), Dramski studio, Dramski studio za srednjoškolce te Plesna igraonica Početnica. I do danas je jedino profesionalno dječje kazalište na području Slavonije i Baranje koje uspješno surađuje sa svim institucijama kulture, obrazovnim institucijama, udrugama i lokalnom samoupravom.

Stranica: http://www.djecje-kazaliste.hr
Sjedište: Trg bana J. Jelačića 19, 31000 Osijek

Kontakt:

Tel.: 031/ 501-485
Fax.: 031/ 501-488

Gradske informacije

Naziv:

Grad Osijek

Sjedište:

F. Kuhača 9
31000 Osijek

Gradonačelnik: Ivan Radić, mag.oec.
Predsjednik Gradskog vijeća: Prof.dr.sc. Tihomir Florijančić
Kontakt:

Telefon: (031) 229 229

Skip to content