Kreće sezona peludnih alergija

Objavljeno: 01.03.2019

Svakodnevna praćenja dinamike pojavljivanja alergenog peluda u zraku od primarne su važnosti liječnicima i osobama osjetljivim na određenu pelud. Podaci o dnevnim kretanjima koncentracija peluda značajniji su u procjeni izloženosti alergenu pa se prezentiraju u obliku alergijskog semafora te peludne prognoze za određeno vremensko razdoblje.
Osijek prednjači novim sustavom kontrole koncentracije peludi osiguranim kroz EU projekt “Mjerenja i predviđanja u stvarnom vremenu za uspješnu prevenciju i upravljanje sezonskim alergijama u prekograničnom području Hrvatske i Srbije” – RealForAll (2017HR-RS151) ukupne vrijednosti 624.220€ financiranom iz Programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014-2020. Projektne aktivnosti su usmjerene uzrocima i posljedicama alergija na pelud, problemom dijagnostike i liječenja, pojavom alergija u dječjoj populaciji i među starijim osobama, peludnim prognozama i kalendarom i mnogim drugim temama vezanim uz alergiju na pelud, nositelj ovog projekta je Institut Biosens Novi Sad, a partneri na projektu su Grad Osijek, Sveučilište J.J. Strossmayer Osijek – Odjel za matematiku i Univerzitet u Novom Sadu – Prirodno-matematički fakultet.
Uvođenjem mjerenja koncentracije peludi alergenih biljaka u stvarnom vremenu osigurat će se praćenje alergena u zraku. Građani će moći putem besplatne mobilne aplikacije mogu provjeriti kakva je trenutna situacija vezana za pojavu alergena i provjeriti prognozu za narednih nekoliko dana.
Očekuje se da će realizacija projekta utjecati na poboljšanje kvalitete života između 15% i 30% stanovnika u pograničnom području koje boluje od sezonskih alergija, a ujedno će se modernizirati i poboljšati kvaliteta javne zdravstvene službe.
Ovaj projekt i prekogranična suradnja Osijeka i Novog Sada idu u korist boljeg zdravstvenog života naših sugrađana. Jer, ako ćemo pomoću ovog novog mjernog uređaja imati i bolju prognozu peludi u zraku, znat ćemo se sukladno tome i ponašati, čime ćemo podići i obrambenu moć te zaštitu zdravlja naših sugrađana.
Info servisi:
RealForAll eHealth system – dostupni podaci za Osijek (Hrvatska) i Novi Sad (Srbija), vrijednosti izmjerene prije 1-6 h (trenutne vrijednosti). Trenutno su dostupni podaci o ukupnoj koncentraciji peludi i koncentracijama najznačajnijih alergena (pelud breze, pelud trava, pelud ambrozije). Broj vrsta peludi će vremenom rasti. Za sve korisnike nudi se i smartphone aplikacija (iOS i Android)

https://www.realforall.com/language/hr/mjerenja/

Peludna prognoza za Hrvatsku – dostupni podaci za 21 grad, vrijednosti izmjerene prije 6-174 h, Alergijski semafor način je dnevnog izvještavanja o količini peludnih zrnaca u zraku određenog područja. Temeljem mjerenja količine peludnih zrnaca u prostornom metru atmosferskog zraka određuju se boje alergijskog semafora: zelena, žuta i crvena

http://www.stampar.hr/hr/peludna-prognoza-za-hrvatsku

PlivaZdravlje – peludna prognoza i kalendar, dostupni podaci za 21 grad, vrijednosti izmjerene prije 6-174 h, Alergijski semafor prati koncentraciju peludi u zraku te daje prognozu za sljedeća tri dana, semafor je način dnevnoga izvještavanja o količini peludnih zrnaca u zraku u određenom geografskom području. Za sve korisnike nudi se i smartphone aplikacija (iOS i Android)

https://www.plivazdravlje.hr/alergije/prognoza

The Weather Channel – Posebne prognoze – Praćenje alergija – Dnevna prognoza

https://weather.com/hr-HR/forecast/allergy/l/a2c01e6ba2f2e4858473abf68c03eed7f7c42674c65a9e899054eee38deb6d0f

Peludni kalendar predstavlja grafički prikaz peludnog spektra u zraku istraživanog područja tijekom promatranog vremena, a najčešće se izrađuje za razdoblje od godine dana. Zbog različitosti biljnih vrsta i početka njihove cvatnje izrađuje se za svako bio-geografsko područje. Peludni kalendar prikazuje informaciju o početku, trajanju i kraju polinacije pojedine biljne vrste na određenom području. Promjenljivost peludnog kalendara, koja se očituje iz godine u godinu, u ovisnosti je o klimatskim čimbenicima, ali i o rezultatima antropogenog utjecaja npr. sadnja novih vrsta u parkovima, različita iskorištenost zemljišta.
Pojavnost simptoma alergijske reakcije ovisi o stupnju alergenosti peluda i njihovoj koncentraciji u zraku. Obzirom da izloženost određenim razinama peluda kod osjetljivih osoba ne razvija iste simptome alergijske reakcije, napravljena je tablica raspona koncentracija za pojedine skupine peluda: pelud drveća, korova i trava.

Izvor: http://www.stampar.hr/hr
http://www.realforall.com
http://www.plivazdravlje.hr
https://weather.com/hr-HR/forecast/allergy/l/a2c01e6ba2f2e4858473abf68c03eed7f7c42674c65a9e899054eee38deb6d0f

Osobama alergičnim na pelud savjetuje se:
• informirati se o kretanjima peludnih alergena (pratiti alergijski semafor i peludnu prognozu) i prema njima organizirati dnevne aktivnosti;
• izbjegavati odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena;
• za odlazak u prirodu izabrati dan nakon kiše jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže;
• nakon boravka na otvorenom prostoru pri povratku kući oprati ruke, otuširati se, oprati kosu i presvući odjeću, kako biste spriječili unošenje peludi u prostor u kojem boravite;
• ne sušiti rublje na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi;
• prekriti krevet i zatvoriti prozore u vrijeme najveće polinacije;
• nositi sunčane naočale i šešire tijekom dana;
• četkati i prati kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud;
• boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima;
• redovito uređivati svoje okućnice i travnjake;
• izbjegavati šetnju pored i kroz zakorovljene površine;
• uzimati redovito terapiju propisanu od liječnika.

Skip to content