Bruxelles – Open Days 2012

Sadržaj

Bruxelles – Open Days 2012

Izaslanstva Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka, predvođene županom dr. sc. Vladimirom Šišljagićem i gradonačelnikom Krešimirom Bubalom, boravili su u Bruxellesu na tradicionalnim godišnjim Otvorenim danima – Open days 2012. godine gdje se predstavljaju europski gradovi i regije.

Cilj ovoga okupljanja je pronalaženje rješenja za daljnji razvoj, provođenje kohezijske politike EU i upravljanje financijskim instrumentima zajednice europskih naroda, ali što je navažnije, ostvarivanje kontakata neophodnih za razvoj gospodarstva i unapređenje socijalnog i kulturnog života.

U sklopu dvodnevnog posjeta centru Europske unije župan Šišljagić i gradonačelnik Bubalo prvoga su dana svojom nazočnošću dali potporu otvaranju Ureda Grada Zagreba u Bruxellesu, nakon čega ih je u radni posjet primio veleposlanik Republike Hrvatske pri Europskoj uniji Vladimir Drobnjak, sa suradnicima.
Prilikom otvaranja zagrebačkog ureda u Bruxellesu sa čelništvom Grada i Županije susreli su se pored brojnih političkih dužnosnika, gospodarstvenika i nacionalnih predstavnika i istaknuta njemačka europarlamentarka u EU Doris Pack, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Kolinda Grabar Kitarović, bivši ministar obrane Davor Božinović i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić. U službenom obraćanju Doris Pack je naglasila važnost prisustva u Bruxellesu i pohvalila Zagrepčane što slijede primjer Osijeka i Osječko-baranjske županije, koji su u centru Europe od 2007. godine. Nakona toga se pridružila gradonačelniku i županu s kojima se zadržala u dužem razgovoru.

Na sastanku s veleposlanikom Drobnjakom, župan i gradonačelnik izvjestili su našeg veleposlanika o tijeku realiziranja sadašnjih i planovima ostvarivanja novih investicija u gospodarstvu, izgradnji komunalne infrastrukture, turizmu, ekologiji i energetici. Također je analiziran dosadašnji učinak hrvatskih subjekata, gradova i županija u privlačenju sredstava iz EU fondova gdje je veleposlanik Drobnjak istaknuo Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju kao najsvjetlije primjere u Hrvatskoj po pitanju pripreme i realizacije razvojnih projekata, njih 234 teških 105 milijuna eura. Dogovoren je nastavak uspješne suradnje Ureda u Bruxellesu Slavonije i Baranje i Misije RH pri Europskoj uniji, pri čemu je veleposlanik Drobnjak izrazio punu potporu svim aktivnostima Grada i Županije u Bruxellesu.

Prvi je dan također iskorišten i za sastanak s hrvatskim veleposlanikom u Kraljevini Belgiji Mariom Nobilom, dok je drugi dan bilo na rasporedu potpisivanje Sporazuma o suradnji i korištenju Ureda Slavonije i Baranje s Vukovarsko-srijemskom županijom, koja također želi biti neposredni sudionik u Bruxellesu. Također je nastavljeno intenzivno lobiranje Grada Osijeka u kandidiranju za europski Grad kulture 2020. godine. Da bi postao jedna od kulturnih prijestolnica gradonačelnik Bubalo prezentirao je sve naše kulturne, turističke i društvene potencijale predstavnicima Europske komisije koji će Gradu pružiti tehničku potporu u narednom razdoblju kako bi se ostvario ovaj cilj.

Gradske informacije

Naziv:

Grad Osijek

Sjedište:

F. Kuhača 9
31000 Osijek

Gradonačelnik: Ivan Vrkić, dipl.iur.
Predsjednik Gradskog vijeća: dr.sc. Željko Požega
Kontakt:

Telefon: (031) 229 229

Telefaks: (031) 229 180 ; 211 675

Veličina slova