Bruxelles – Open Days 2008

Sadržaj

Bruxelles – Open Days 2008

„Otvoreni dani“ odnosno „Open Days“ manifestacija je kojom se regije i gradovi Europe predstavljaju nekoliko dana tijekom listopada svake godine, te promoviraju međusobnu suradnju i bitna pitanja za daljnji razvoj stabilnosti, prosperiteta i rasta na području cijele Europe. Tako i ove godine „Open Days 2008“ u radoblju od 06. do 09. Listopada 2008 donosi mnoštvo događanja i radionica gdje će se predstaviti najbolje prakse, ali i istaći izazovi za daljnji razvoj.

Delegacija Osječko-baranjske županije, Grada Osijeka i Grada Požege u organizaciji Predstavništva Slavonije i Baranje u Bruxellesu popratit će niz događanja vezanih za „Open Days 2008.“ te dodatni program koji se u isto vrijeme događa u prijestolnici EU-a.

Dana 06. 10. s početkom u 12.30h u Predstavništvu Regije Veneto organiziran je okrugli stol i tiskovna konferencija na kojoj će Sandro Sandri – regionalni ministar zdravstva Regije Veneto, Krešimir Bubalo – župan Osječko-baranjske županije, Andrea Drago – direktor regionalne agencije za zaštitu okoliša Regije Veneto (ARPAV) predstaviti problem AMBROZIJE, te zajedno sa stručnjacima, članicom Europskog parlamenta Liz Lynne (ALDE group) i direktorom Kancelarije za europske poslove Izvršnog vijeća Vojvodine Predragom Novikovom predstaviti preporuke za rješavanje ozbiljnog zdravstvenog problema.

Osječko-baranjska županije sudjeluje ove godine također i na konferenciji “Dunav – rijeka budućnosti” koja će se održati 06. i 07. 10. u organizaciji njemačke pokrajine Baden Württemberg. Službeno otvorenje konferencije održati će se 06. listopada u 20.30h u briselskom predstavništvu pokrajine Baden Württemberg. U radnom dijelu konferencije, koji se održava 07. listopada s početkom u 10.30h, u okviru radionice „Lisabonski proces i područje Dunava“ Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje predstavit će u ime Osječko-baranjske županije projekt Turističkih luka Batina i Aljmaš, kao projekt jačanja gospodarstva razvojem djelatnosti vezanih uz Dunav.

Isti dan, 07. listopada, u Predstavništvu Slavonije i Baranje, organiziran je bilateralni susret između Osječko-baranjske županije i predstavnika Ministarstva vanjskih poslova Flandrije. Jedna od tema susreta biti će i zajednički projekt vrijednosti 1.000.000,00 kuna Udruge Slap, RRA Slavonije i Baranje, Euroregije Dunav Drava Sava i flamanskih partnera – „Jačanje konkurentnosti ekoloških proizvođača“. Flamanska vlada upravo je odobrila sufinanciranje projekta tijekom sljedeće dvije godine.

Osječko-baranjska županija i Grad Osijek ove godine predstavljaju se na „Open Days 2008.“ i kroz konglomerat više europskih regija i gradova – Auvergne, Basilicata, Madeira, Lancashire, Midi-Pyrénée, Limousin, Oradea Metropolitan Area, Gorj i Centre. U okviru konglomerata regije će kroz dvije radionice predstaviti svoja iskustva vezana uz regionalne strategije odgovora na klimatske promjene i eko-inovacije kao regionalni odgovor na globalne izazove. Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje predstavit će u ime Osječko-baranjske županije projekte održivog razvoja eko-turizma. Između ostalog prikazat će se i primjeri projekata udruga, primjerice aktivnog Ekološkog društva Zeleni Osijek. Radionica se održava dana 08.10. u 10.30h u Međuregionalnom predstavništvu regija Auvergne Centre Limousin.

U okviru Konglomerata održat će se i događaji na lokalnom nivou, gdje će Grad Osijek i Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje predstaviti inicijative vezane uz energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije dana 21. 10. 2008. u Županijskoj vijećnici u Osijeku.

Gradske informacije

Naziv:

Grad Osijek

Sjedište:

F. Kuhača 9
31000 Osijek

Gradonačelnik: Ivan Vrkić, dipl.iur.
Predsjednik Gradskog vijeća: dr.sc. Željko Požega
Kontakt:

Telefon: (031) 229 229

Telefaks: (031) 229 180 ; 211 675

Veličina slova