Suradnja s Pečuhom

Sadržaj

Suradnja s Pečuhom

SURADNJA GRADOVA OSIJEKA I PEČUHA

Tijekom proteklih 35 godina ovi su gradovi razvili bogatu i plodnu suradnju na svim područjima: kako na gospodarskom, tako i na kulturnom, športskom, prosvjetnom i području socijalne zaštite. Jačanjem ove suradnje stvarali su se i čvrsti temelji za zajednički bogat i plodonosan život u budućoj ujedinjenoj Europi. Na razvijanju suradnje između gradova Pečuha i Osijeka nisu sudjelovale samo gospodarske, kulturne i socijalne institucije, športski klubovi i gradske uprave Pečuha i Osijeka, nego i mnogi zaslužni pojedinci: umjetnici, kulturni djelatnici, športaši i osobe iz javnog i društvenog života Pečuha i Osijeka. Zahvaljujući zajedničkom djelovanju i Pečuh i Osijek su u velikoj mjeri obogatili svoje sredine brojnim gospodarskim, kulturnim, umjetničkim i športskim sadržajima, a ostvarivanjem međuljudskih kontakata stvoreni su odnosi bliskog prijateljstva između građana Pečuha i Osijeka.

Na gospodarskom je području uspostavljena dugogodišnja sajamska razmjena koja je pridonijela uzajamnom upoznavanju gospodarstvenika i suradnji među gospodarskim subjektima naših gradova. Unapređenju gospodarskih odnosa doprinos je pružio i rad na zajedničkom projektu «Stvaranje zajedničke baze podataka malog i srednjeg poduzetništva gradova Osijeka, Pečuha, Tuzle i Subotice po EU standardima» započet još 2001. godine. Iz područja zaštite okoliša vrijedna je inicijativa bila pokrenuta projektom «Kompostirajmo zajedeno gradove Pečuh, Osijek, Suboticu i Tuzlu», projekt koji je financirala nevladina udruga Friedensbruegg, te Grad Zuerich. Osim toga, Pečuh i Osijek su surađivali na projektu «Obrazovanje za okoliš službenika lokalne samouprave i uprave i članova nevladinih udruga temeljenih na principima Lokalne Agende 21 i načelima održivog razvoja”. Zajedničkim radom na području zaštite okoliša gradovi Pečuh i Osijek uspostavili su plodnu suradnju s nevladinim sektorom iz ovog područja.

Na kulturnom je planu realizirana suradnja održavanjem brojnih gostovanja umjetničkih ansambla u Pečuhu i Osijeku, muzejskim i i arhivskim izložbama i uspostavljanjem kvalitetne suradnje među kulturnim institucijama Pečuha i Osijeka. U ovom se trenutku možemo prisjetiti nekih značajnijih kulturnih događanja: gostovanje Filharmonijskog orkestra iz Pečuha u Osijeku, sudjelovanje džez glazbenika na Osječkom ljetu kulture, sudjelovanje kvarteta Moses na obilježavanju ulaska Republike Mađarske u EU u Pečuhu, izložba Viktor Vasarelly u Osijeku, suradnja i razmjena HNK iz Osijeka s Hrvatskim kazalištem u Pečuhu, suradnja Dječjih kazališta Osijek-Pečuh, suradnja osječkog i pečuškog arhiva, suradnja osječkog i pečuškog muzeja, suradnja Matice Hrvatske s pečuškim književnim udrugama i časopisima, sudjelovanje HDLU iz Osijeka na izložbi u Pečuhu i suradnja STD Pajo Kolarić iz Osijeka i Hrvatskog kluba Miroslav Krleža iz Pečuha.

Grad Osijek je pružio potporu pri nominaciji Pečuha za EGK 2010. Tom prigodom je dogovorena jednomjesečna prezentacija projekata EGK u Osijeku tijekom OLJK-a 2010. Europska unija je pružila financijsku potporu cijeneći mogućnosti suradnje koja nadopunjuju gradovima kulturnu scenu prihvativši zajednički projekt Složena kulturno turistička suradnja između Osječko-baranjske županije, Županije Baranya, Grada Osijeka i Grada Pečuha.

U funkciji pripreme EGK 2010 zajednički su realizirani projekti u kulturi i prosvjeti: Složena kulturno-turistička suradnja Osječko-baranjske županije, Županije Baranja, Grada Osijeka i Grada Pečuha 2004-2006, Projekt hrvatsko-mađarske suradnje za stvaranje jednakih uvjeta, 2005- 2006, koprodukcija vokalno-simfonijskog djela “Muka po Izaiji”2008-2009, Meeting point Arad bienale 2007, kviz-Kulturna baština danas i sutra 2008.

Područje prosvjete obilovalo je suradnjom prosvjetnih institucija i udruga koji su svojim zajedničkim djelovanjem unaprijedili i obogatili iskustva u radu u svojim sredinama. Između brojnih događanja potrebno je istaći suradnju OŠ Vijenac i Hrvatske škole i učeničkog doma Miroslav Krleža u Pečuhu, suradnju Elektrotehničke i prometne škole Osijeka i škole iz Pečuha, razmjenu ljetovanja djece gradova Osijeka, Pečuha, Budimpešte XIII Okruga u Omišlju , Balatonu i Velenceu, sudjelovanje u projektu pod nazivom „Hrvatsko – mađarska suradnja na stvaranju jednakih uvjeta – mogu, hoću, znam“ za osobe s invaliditetom, djecu i mladež s posebnim potrebama, suradnju društava knjižnjičara Pečuha i Osijeka, suradnju između Zajednice umirovljenika Pečuha i Sindikata umirovljenika Grada Osijeka i suradnju društava dijabetičara dvaju gradova.

Šport je područje koje je u ogromnoj mjeri unaprijedilo ukupne odnose Pečuha i Osijeka, ali i uspostavilo čvrstu suradnju pečuških i osječkih športskih klubova i ostvarilo i stvorilo brojna prijateljstva između športaša i mladeži dvaju gradova. Od mnogih manifestacija i susreta prisjetimo se nekih: tradicionalni malonogometni turnir povodom Dana sv. Petra i Pavla u Osijeku, sudjelovanje osječke djece na malonogometnom turniru u Pečuhu, Plivački miting u povodu Dana Grada, susreti rukometašica i rukometaša Pečuha i Osijeka, međunarodni kickboxing susreti u Pečuhu i Osijeku, međunarodni skateing turnir u Osijeku, susreti kuglačkih ekipa Osijek i Pečuha, gostovanja osječkih košarkaša na turniru u Pečuhu i suradnja pečuških i osječkih vaterpolo klubova.

Tijekom 2010. nastavljena je intenzivna suradnja gradova Osijeka i Pečuha temeljem dogovorenog plana u 2009.godini.

Državni Arhiv iz Osijeka je nastavio dugogodišnju suradnju s Arhivom iz Pečuha (razmjene izložbi, iskustava).

Na Osječkom ljetu kulture 2010. svojim umjetničkim programom predstavio se i Grad Pečuh (Ferenc Molnar/Matko Botić, DJEČACI PAVLOVE ULICE ambijentalna premijera dječje predstave, Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku i Hrvatsko kazalište Pečuh).

Gradonačelnik Krešimir Bubalo nazočio je svečanosti otvorenja „Pečuh 2010. – Europski grad kulture“. U sklopu programa „PEČUH 2010. – europski grad kulture“ Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka u kolovozu je, na otvorenoj pozornici u Pečuhu, izveo mjuzikl „Jalta, Jalta“.

Nastavljena je i tradicionalna suradnja između OŠ Vijenac i Hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i učeničkog doma Miroslav Krleža iz Pečuha. Djeca Osijeka i Pečuha boravila su razmjeni na jezeru Balaton u Mađarskoj te u Omišlju na Krku. Centar za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“ Osijek nastavlja uspješnu suradnju s Osnovnom školom „Eltes Matyas“ iz Pečuha, posebice vezano za učenike s autizmom. U tom je sklopu održana edukacija osječkih učitelja u Centru za autizam u Pečuhu.

Tradicionalni malonogometni turnir gradova prijatelja u Osijeku povodom sv. Petra i Pavla održan je od 25. – 27. lipnja 2010. godine u Osijeku uz sudjelovanje ekipe i iz grada prijatelja Pečuha. Na športskom planu Kickboxing klub Victoria nastavila je suradnju s partnerskim klubom iz Pečuha na turniru održanom upravo u Pečuhu.

Nastavljena je suradnja Društava dijabetičara Gradova Osijeka i Pečuha.

Udruga sindikata umirovljenika Osijeka nastavila je suradnju sa umirovljenicima iz Pečuha te je ove godine ostvarena i razmjena s boravkom u Pečuhu.

U 2010. svečano je obilježen i dan sv. Petra i Pavla kojom su prigodom u Osijeku boravile delegacije gradova prijatelja Grada Osijeka uključujući i predstavnike Grada Pečuha. Dana 1. rujna svečano je obilježen Dan Grada Pečuha na kojemu je sudjelovao gradonačelnik Krešimir Bubalo.

Grad Pečuh uputio je Gradu Osijeku poziv za uključenjem u EGTS Pannon – Europskoj grupaciji za teritorijalnu suradnju, a time i mogućnost sudjelovanja u budžetu u iznosu od osam milijardi EUR-a. Iako Grad Osijek nije u mogućnosti pristupiti u punopravno članstvo Pannon EGTC-a zbog neprilagođenosti zakonodavstva RH, Grad Pečuh će prihvatiti sve prijedloge Grada Osijeka za sastavljanje programa EGTC-a. Pečuh na Osijek gleda kao na ravnopravnog člana.

U studenome 2010. u Osijeku je održana dvodnevna Međunarodna konferencija mladih gradova prijatelja Grada Osijeka koju su organizirali Savjet mladih Grada Osijeka i Županijski savjet mladih, a na kojoj su sudjelovali i mladi grada Pečuha. Na konferenciji se raspravljalo o mogućim projektima suradnje mladih predstavnika gradova prijatelja Osijeka .

U sklopu proslave Dana Europe u Osijeku 8.svibnja 2011., gradonačelnik Krešimir Bubalo primio je predstavnike grada prijatelja Pečuha.

Za predstavnike Gradova prijatelja Grada Osijeka, koji u Osijeku borave prigodom Dana zaštitnika grada Osijeka sv. Petra i Pavla (2011.), u Atriju Muzeja Slavonije priređen je tradicionalni Svečani prijam.Od deset prijateljskih gradova, ovom prigodom grad Osijek posjetili su i predstavnici Grada Pečuha.

Gradonačelnik Grada Osijeka Krešimir Bubalo nazočio je 1.rujna 2011. na proslavi Dana Grada Pečuha.

U sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska pod nazivom “Južni most”, u Osijeku se pod pokroviteljstvom dvaju gradonačelnika, g.Krešimira Bubala i g.Jozsefa Totha, a u sklopu obilježavanja 10.obljetnice prijateljstva Osijeka i Budimpešte XIII.okruga, u rujnu održao “13.Dan Mađara u Osijeku” na kojima je nazočio i izaslanik gradonačelnika prijateljskog grada Pečuha.

U povodu Dana grada Osijeka, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, 2. prosinca 2011. održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća na kojoj je dodijeljen Pečat Grada Osijeka Hrvatskoj školi “Miroslav Krleža” iz Pečuha za osobit doprinos zaštiti građana Osijeka za vrijeme Domovinskog rata.

Gradonačelnik Ivan Vrkić primio je 29. lipnja, 2013. u Gradskoj upravi gradonačelnika Budimpešte XIII. okruga dr. Józsefa Tótha sa suradnicima i gradonačelnika Pečuha Pavu Zsolta . Uz izraze dobrodošlice i želje za daljnjim njegovanjem i unapređivanjem međusobnih odnosa između gradova koje veže duga povijest prijateljstva, gradonačelnik je istaknuo i ambiciju za podizanjem razine suradnje, posebice na području gospodarstva. Gradonačelnici dvaju mađarskih gradova podijelili su s osječkim gradonačelnikom svoja iskustva u obnašanju funkcije čelnih ljudi grada, ali i iskustva Mađarske kao članice Europske unije. Pružili su potporu Republici Hrvatskoj kao novopridruženoj članici te naglasili svoje uvjerenje kako ona svojim članstvom može uvelike doprinijeti ovoj zajednici.

SURADNJA GRADA OSIJEKA I MAĐARSKE NACIONALNE MANJINE

Činjenica je da se uz grad Osijek često povezuju slijedeće značajke: višenacionalan, višekulturalan i višeetničan. To znači da je Osijek grad snošljivosti i suživota, grad različitih jezika, kultura, vjera i običaja, naroda koji su svojim djelovanjem umnogome pridonijeli gospodarskom i kulturnom uzdizanju grada uz Dravu.

Po posljednjem popisu stanovništva iz 2001. u Republici Hrvatskoj registrirane su 22 nacionalne manjine, koje su zastupljene i u gradu Osijeku. Doduše, neke samo neznatnim brojem – neke su dio suživota tek nekoliko desetljeća, a neke od nacionalnih manjina svoju opstojnost na ovim prostorima mjere stoljećima.

Prisutnost Mađara u gradu Osijeku dokumentirana je u brojnim srednjovjekovnim diplomama, a kontinuirana nazočnost Mađara u Osijeku veže se uz popis stanovništva 1737. u kojem se poimence spominje nekoliko mađarskih obrtnika u Tvrđi.

Danas je u gradu Osijeku od etničkih zajednica mađarska nacionalna manjina druga po brojnosti, a svoju kulturnu i jezičnu baštinu na ovim prostorima njeguje kroz više različitih asocijacija. Grad Osijek, kao lokalna samouprava, uspostavio je kontakte i tradicionalno dobro surađuje sa svima cijeneći njihov doprinos bogatstvu kulture i društvenih sadržaja u gradu.

Jedna od najznačajnijih institucija Mađara u Hrvatskoj – Prosvjetno kulturni centar Mađara Republike Hrvatske u Osijeku jedinstvena je ustanova namijenjena pripadnicima mađarske nacionalne manjine s područja cijele države. Djeluje od 1999. godine, a osnovni zadatak Centra je obrazovanje na mađarskom jeziku. U Centru djeluje dječji vrtić, osnovna škola, te nekoliko srednjih škola. Premda nije osnivač, Grad Osijek sudjeluje u sufinanciranju osnovnog obrazovanja, a surađuje i podupire i druge aktivnosti Centra koji imaju za cilj njegovanje tradicija i kulture Mađara na ovim prostorima.

Mađarsko kulturno društvo «Népkör» u Osijeku jedno je od najstarijih mađarskih kulturnih društava ne samo u gradu i regiji, nego i u Republici Hrvatskoj. Prošle godine društvo je obilježilo 60. obljetnicu svoga osnutka i rada dajući proteklih desetljeća izuzetan doprinos u očuvanju materinjeg jezika, nacionalnog identiteta i običaja Mađara u Osijeku za što su 2006. godine primili i Nagradu grada Osijeka. U okviru društva više od dvadeset godina djeluje mješoviti pjevački zbor, igraonica za djecu, kulturna i dramska sekcija s izuzetno bogatim programom djelovanja tijekom godine, a društvo raspolaže i bogatim knjižnim fondom na mađarskom jeziku. Dan Mađara u Osijeku je postao tradicionalna manifestacija na kojoj se svake godine okuplja više stotina sudionika s područja regije, a obilježavanje značajnih datuma iz povijesti Mađara u organizaciji MKD «Népkör» postali su vrijedan kulturni sadržaj u društvenom životu grada.

Grad cijeni i sufinancira i djelatnost Demokratske zajednice Mađara u Osijeku koja, između ostalih aktivnosti (suorganizacija dječjih ljetnih tabora, umjetničke kolonije i drugih manifestacija), putem vlastite novinsko – izdavačke kuće «HunCro» d.o.o. ostvaruje bogatu izdavačku djelatnost. Izdaje ilustrirani tjednik, dječji list i godišnjak na mađarskom jeziku, a brojna su i izdanja knjiga i udžbenika koje je Demokratska zajednica Mađara RH, u suradnji s nadležnim ministarstvima, ostvarila u proteklom desetljeću.

Izuzetno je značajna tjedna polusatna TV emisija na mađarskom jeziku i hrvatskim titlom koja se emitira na Slavonskoj televiziji u čijem sufinanciranju Grad Osijek sudjeluje.

Sukladno Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina u Osijeku djeluje Vijeće mađarske nacionalne manjine. Grad je za rad Vijeća osigurao sve uvjete (prostor i opremu), a sukladno Ustavnom zakonu financira njihov rad.

Skip to content