60 godina Društva za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama

Objavljeno: 23.11.2018

23.11.1958. godine na inicijativu stručnjaka i roditelja, osnovano je “Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Osijek” s ciljem socijalne integracije. Godine 1962. osječko “Društvo za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Osijek” je organiziralo stručnjake i nastavnike potrebne za osnivanje specijalnog odjela za obrazovanje osoba s intelektualnim oštećenjima u OŠ “Ivica Šestak”. Na inicijativu Društva uz odobrenje Ministarstva odgoja i obrazovanja započeo je proces uključivanja u odgoj i obrazovanje. Godine 1963. osnovana je Specijalna osnovna škola “ dr. Zlatan Sremec” sa 160 učenika kao rezultat zalaganja “Društva za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama Osijek”.

Društvo OIT Osijek dalo je potporu osnivanju sljedećih udruga: Osječki centar za inkluziju, Udruga “MOGU”, Udruga za Down sindrom OBŽ i Grada Osijeka te
Udruga obitelji djece s autizmom „DAR”. Na dugačkom, teškom i sporom putu socijalne integracije, opterećenom predrasudama i stigmatizacijom, Udruga je uz pomoć društva, odnosno države radila na zakonskoj implementaciji, ostvarivanju i participaciji osnovnih ljudskih i materijalnih prava osoba s intelektualnim teškoćama. Nakon domovinskog rata Udruga je nastavila s radom okupljajući svoje članove u klub “Plamena ptica” te osnivanjem pravnog i psihosocijalnog savjetovališta za roditelje skrbnike i osobe s intelektualnim teškoćama.

Rad udruge prepoznat je i ima podršku od strane Ministarstva socijalne politike i mladih, Grada Osijeka , Županije Osječko-baranjske, institucija, građana, naših korisnika i njihovih obitelji. Razvili su partnerske odnose s Gradom Osijekom, Centrom za socijalnu skrb, Centrom za odgoj i obrazovanje “Ivan Štark”, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i udrugom MOGU te surađujemo s brojnim institucijama, udrugama i poslovnim sektorom.

Rad udruge usmjeren je na organiziranje roditelja, srodnika, stručnjaka i drugih u svrhu dobrovoljnog rada u korist osoba s intelektualnim teškoćama; okupljanje osoba s intelektualnim teškoćama radi razvijanja različitih oblika podrške, pomoći i samopomoći, organiziranje različitih aktivnosti u svrhu uključivanja osoba s intelektualnim teškoćama u život i rad zajednice, organiziranje različitih oblika socijalnih usluga socijalne skrbi te izradu i realizaciju projekata i programa različitih aktivnosti prilagođenih potrebama osoba sa mentalnom retardacijom s ciljem podizanja kvalitete života osoba s mentalnom retardacijom i članova njihovih obitelji.

Skip to content