OBJAVLJENO 21.06.2010. 08:41

OSJEČKI SPOMENDAN 21. lipnja

MATERIJAL: Dr. sc. Zlata Živaković-Kerže

1893. U Zagrebu rođen Lav Mirski, pravoga imena Leo Fritz, glazbenik, dirigent, umjetnički rukovoditelj Opere i intendant osječkog HNK. Bio je učenik poznatih glazbenih umjetnika i pedagoga Fabbria, Humla, Lhotke i Dugana. Punu umjetničku afirmaciju ostvario je u Osijeku, kome je poklonio gotovo cijeli svoj život. Bio je pokretač osnivanja i prvi ravnatelj osječke Glazbene škole, osnivač Osječke filharmonije i zborovođa mješovitog zbora Hrvatskog pjevačkog društva "Zrinski" i "Kuhač". (Preminuo je u Osijeku 29. travnja 1961.; gornjogradski trg iza zgrade HNK nosi njegovo ime.)

1928. Gradonačelnik dr. ius. Vjekoslav Hengl izdao proglas građanstvu da u znak opće žalosti glede nasilne smrt Pavla Radića i dr. Đure Basaričeka izvjese crne zastave na kućama, a u vrijeme mise zadušnice da zatvore svoje trgovine.

1991. Agresorov terorizam širio se i Osijekom, prva intervencija ekipe osječke Hitne medicinske pomoći dogodila se kada je eksplozivna naprava lakše ranila prolaznika na Preradovićevom šetalištu u središtu grada.

Igor Galir

Fotografije

OSJEČKI SPOMENDAN 21. lipnja

Lav Mirski