Gospodarstvo

Osijek je četvrti grad po veličini u Hrvatskoj, najveći grad Slavonije i Baranje te sjedište Osječko-baranjske županije. Gospodarstvo grada Osijeka imalo je do sada osobine tradicionalne strukture, tek s nekoliko industrijskih grana koje imaju orijentaciju na tržišta izvan lokalnog područja. Prema djelatnostima, najvažniju ulogu imaju trgovina, prerađivačka industrija i građevinarstvo, i to po kriterijima ukupnog prihoda, zaposlenosti i izvoznoj orijentiranosti.

Najznačajnija ekonomska imovina grada temelji se na znanju obrazovanih ljudi. Upravo je iz tog razloga, odrednica djelovanja Grada Osijeka u budućem razdoblju, zacrtana u Strategiji razvoja gospodarstva Grada Osijeka - od industrijskog do inteligentnog grada, privlačiti mlade ljude i kreirati prilike za razvoj i primjenu vlastitih znanja. Cilj je omogućiti im kreiranje novih ideja u gospodarstvu, potaknuti realizaciju istih kroz potporne institucije, gospodarske zone, povlastice i poticaje te sl. Dakle, učiniti grad boljim mjestom za život.

Grad Osijek mijenja svoje lice i kroz ulaganja privatnih investitora u trgovačke centre, koji su Osijek prepoznali kao mjesto velikih gospodarskih mogućnosti. Uspostava niskotarifnih linija u okviru djelovanja Zračne luke Osijek dodatno otvara grad prema Europi i svijetu te daje novi polet u kontinentalnom i tranzitnom turizmu. Ulazeći u zajedničke projekte s Gradom Osijekom, domaći i strani investitori dobivaju jednistvenu priliku aktivno sudjelovati u kreiranju novih obrisa grada čiji je konačni cilj podizanje kvalitete življenja u Osijeku.